Rusija

Šojgu u Vojnoj akademiji: Vaspitavamo časne, hrabre građane odgovorne za sudbinu Rusije

Oko 40 odsto studenata Vojne akademije Oružanih snaga Rusije učestvovalo je u Specijalnoj vojnoj operaciji, a njihovo iskustvo pomoći će nam da ažuriramo obrazovne programe, poručio je ministar odbrane
Šojgu u Vojnoj akademiji: Vaspitavamo časne, hrabre građane odgovorne za sudbinu Rusije© Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu posetio je danas Vojnu akademiju Oružanih snaga Rusije povodom početka nove školske godine.

Ministar je istakao da skoro 80 odsto svih u akademiji imaju iskustvo ratovanja, dok je oko 40 odsto studenata ove institucije učestvovalo u Specijalnoj vojnoj operaciji.

"Vaše iskustvo, koje nema cenu, omogućiće nam da ažuriramo nastavne planove obrazovnih organizacija Ministarstva odbrane, da vaspitavamo časne, hrabre građane koji će biti odgovorni za sudbinu Rusije. Takođe, to će biti korisno i za naše partnere iz inostranstva, uključujući i vojne stručnjake najvišeg ranga iz 26 prijateljskih država, koji će ove godine proći obuku u okviru naše akademije", rekao je Šojgu.

Iz Vojne akademije od njenog osnivanja pa do sada izašlo je više od 25.000 stručnjaka, "koji su u znatnoj meri doprineli zaštiti suvereniteta države i povećanju njenih odbrambenih kapaciteta", dodao je on.

"U ovoj novoj nastavnoj godini, korigovan je pristup obuci, obnovljeni su nastavni planovi i programi, uzimajući u obzir savremeno iskustvo (u borbi), a povećan je i broj praktičnih vežbi, uključujući i one vežbe koje se odvijaju u komandnim centrima", poručio je Šojgu.

"Generali i oficiri centralnih organa vojne uprave, vojnih okruga, stručnjaci za borbeno komandovanje i kontrolu svakodnevnih aktivnosti trupa, vojno-političkog rada postali su studenti glavnog vojnog univerziteta Rusije. Svi oficiri koji se školuju na akademiji imaju iskustvo praktične primene svog znanja i iskustvo praktičnog rada na operativnom i strateškom nivou".

image