Rusija

Rusko ministarstvo odbrane: Situacija u Crnom moru u potpunosti pod našom kontrolom

Tokom poslednjih nekoliko dana u Crnom moru likvidirano je oko 50 ukrajinskih vojnika koji su planirali iskrcavanje na Krim i terorističke napade
Rusko ministarstvo odbrane: Situacija u Crnom moru u potpunosti pod našom kontrolomwww.globallookpress.com

Crnomorska flota Ruske Federacije uspostavila je potpunu kontrolu nad situacijom u Crnom moru, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Prema saopštenju ministarstva, upravo "to je omogućilo ruskim snagama da 29. i 30. avgusta spreče pokušaj iskrcavanja snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine na obalu Krima" koje su planirale nove terorističke napade.

Tom prilikom, "avioni morske avijacije uništili su četiri vojna glisera i do 50 ukrajinskih vojnika", prenose danas "RIA Novosti". 

Iz Državne dume su prethodno izjavili da glavni cilj ukrajinskih diverzanata nije da ratuju već da poseju strah i paniku među stanovništvom. Svi pokušaji iskrcavanja ukrajinskih diverzanata biće zaustavljeni i ubuduće, poručuje Moskva. 

Podsetimo, situacija u Crnom moru zahuktala se nakon što je RF u julu ove godine odlučila da ne produži Sporazum o žitu. Zaustavljanjem ovog sporazuma, prestali su da postoje i bezbednosni koridori koji su se koristili za prevoz ukrajinskih žitarica iz njenih luka u Crnom moru. 

Od tada, Rusija je više puta uništavala ukrajinske vojne brodove i druge izviđačke čamce u vodama Crnog mora, dok je Kijev i javno priznao da priprema nove napade na poluostrvo Krim.

image