Kijev optužio "Mars" i "Pepsi" da su "međunarodni sponzori rata"

Uprkos obećanju da će smanjiti poslovanje, obustaviti reklamne aktivnosti i proizvodnju u Rusiji, kompanije nastavljaju da rade u toj zemlji i da uplaćuju značajne poreze u državni budžet

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije dodala je velike prehrambene korporacije "PepsiKo" i "Mars" na listu "međunarodnih sponzora rata".

Uprkos obećanju da će smanjiti poslovanje, obustaviti reklamne aktivnosti i proizvodnju u Rusiji, kompanije nastavljaju da rade u toj zemlji, "uplaćuju značajne poreze u državni budžet i podržavaju ekonomiju agresora", prenosi "Kijev independent".

"PepsiKo" je multinacionalni proizvođač hrane, grickalica i pića koji posluje u više od 200 zemalja, a sedište kompanije je u Americi.

Po neto dobiti, "PepsiKo" je četvrta najveća kompanija u prehrambenoj industriji u Rusiji, sa 19 fabrika i oko 20.000 zaposlenih.

Tokom prve godine sukoba u Ukrajini, ruski ogranak "PepsiKo" povećao je neto profit za 333 odsto u odnosu na 2021, dostigavši iznos od 525 miliona dolara, od čega je više od 115 miliona dolara uplatio u državni budžet.

"PepsiKo" ima više od 500 slobodnih radnih mesta u Rusiji oglašenih na svojoj veb stranici.

"Otvaranjem radnih mesta, strane kompanije oslobađaju Kremlj tereta naknada za nezaposlene i povezanih socijalnih problema", tvrdi agencija.

"Mars" je navodno imao 377 miliona dolara neto dobiti od poslovanja u Rusiji 2022. godine, što je 59 odsto više nego prethodne godine.

Kompanija ima više od 100 slobodnih radnih mesta u Rusiji.

Ove brojke su u suprotnosti sa obećanjem "Marsa" da će smanjiti svoje tržište u Rusiji nakon što je počeo sukob sa Ukrajinom.

"Svaka dobit od ruskog poslovanja biće korišćena u humanitarne svrhe. Kompanija neće uvoziti ni izvoziti proizvode", navodi se u saopštenju korporacije na koje se poziva Agencija.

Ukrajinske vlasti su dodale da je "Mars" radio u Rusiji više od 30 godina, uložio 2,5 milijardi dolara u ekonomiju i otvorio 10 fabrika na ruskoj teritoriji.