"Rosatom" ponudio Belorusiji saradnju na nuklearnim projektima

Ruska kompanija za razvoj atomske energije nudi beloruskoj strani da dosledno radi u oblastima kao što su razvoj nuklearne medicine, ekologija i digitalizacija, istaknuvši da će sa beloruskim kolegama, ruska strana zajedno istražiti mogućnost korišćenja aditivnih tehnologija i kompozitnih materijala

Ruska kompanija za razvoj atomske energije "Rosatom" ponudila je Minsku program saradnje u oblasti nuklearnih projekata, izjavio je danas direktor kancelarije te kompanije u Belorusiji Stanislav Levicki, prenose "RIA Novosti".

"Sveobuhvatni program bilateralne saradnje koji je izradila Državna korporacija u oblasti nuklearnih neenergetskih i nenuklearnih projekata, koji se već razmatra u nadležnim organima i resorima, upućen je nadležnim organima Republike Belorusije putem diplomatskih kanala", kazao je Levicki novinarima na otvaranju festivala nauke u Minsku.

Kako je pojasnio, u okviru ovog programa "Rosatom" nudi beloruskoj strani da dosledno radi u oblastima kao što su razvoj nuklearne medicine, ekologija i digitalizacija, istaknuvši da će sa beloruskim kolegama, ruska strana zajedno istražiti mogućnost korišćenja aditivnih tehnologija i kompozitnih materijala.

"Za nas je razvoj naučnog, tehničkog i ljudskog potencijala u Belorusiji od velikog interesa, jer 'Rosatom' ima za cilj da u narednim godinama razvija veze sa preduzećima i naučnim institucijama Republike Belorusije. Ne govorimo samo o zadacima povezanim sa završetkom izgradnje beloruske nuklearne elektrane i njenim radom", precizirao je predstavnik "Rosatoma".

Levicki je dodao da su za uspešnu realizaciju planiranih inicijativa potrebni talentovani inženjeri, savremeni naučnici, kao i podrška i razumevanje javnosti i da ovakvi događaji kao što je Festival nauke doprinose rešavanju ovih problema.

Naime, u petak se u centralnoj botaničkoj bašti Nacionalne akademije nauka Belorusije održava "Festival nauke – 2023". Festival predstavlja dostignuća u oblasti medicine, robotike, istraživanja svemira i drugih naučnih oblasti. Prvi put na tom festivalu organizovana je naučnofantastična platforma – "Sci-fi zona".