Rusija

Lavrov na Generalnoj skupštini UN od 19. do 26. septembra

Na 78. sednici Generalne skupštine UN Rusija će braniti "svoj principijelni pristup, zasnovan na obnovljenoj Koncepciji spoljne politike RF"
Lavrov na Generalnoj skupštini UN od 19. do 26. septembra© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Prvi čovek ruske diplomatije Sergej Lavrov govoriće na političkoj diskusiji Generalne skupštine UN, koja će biti održana od 19. do 26. septembra, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Takođe, učestvovaće i u nizu bilateralnih susreta i međunarodnih programa. 

Na 78. sednici Generalne skupštine UN Rusija će braniti "svoj principijelni pristup, zasnovan na obnovljenoj Koncepciji spoljne politike RF", koja je usvojena u martu 2023.

"Zalagaćemo se za to da Ujedinjenih nacije ponovo budu centralni koordinacioni mehanizam za zaštitu i usaglašavanje interesa svih država. Nastavićemo da se zalažemo za očuvanje međuvladine prirode ove organizacije, te striktno poštovanje povelje UN", istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Ruska delegacija, u kojoj će pored Lavrova biti i njegov zamenik Sergej Veršinjin, te stalni predstavnik RF u UN Vasilij Nebenzja, kao i šef komiteta Dume za međunarodne poslove Leonid Slucki, namerava da sa istomišljenicima promoviše brojne inicijative o važnim međunarodnim temama.

"Predstavićemo nacrte rezolucija Generalne skupštine u važnim oblastima kao što su jačanje kontrole naoružanja i neširenja istog, sprečavanje militarizacije svemira, formiranje univerzalnih pravila ponašanja u informacionom prostoru i suprotstavljanje veličanju nacizma", zaključilo je ministarstvo.

image