Putin i Erdogan u Sočiju: Završen sastanak sa delegacijama, očekuje se obraćanje

U središtu pažnje razgovori o sporazumu o žitu, ukrajinska kriza, stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj i prelazak na trgovinu u nacionalnim valutama

U Sočiju je posle nešto od jednog i po sata završen sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana sa delegacijama.

Na početku sastanka Putin je kazao da se nada da će uskoro biti završeni pregovori o stvaranju gasnog čvorišta kako bi situacija u energetskom sektoru postala stabilnija.

Govoreći o saradnji Rusije i Turske u energetskom sektoru, Putin je kazao da su postignuti sporazumi između glavnih snabdevača i potrošača sa obe strane i osvrnuo se osvrnuo i na izgradnju nuklearne elektrane "Akuju" u Turskoj, rekavši da sve ide po planu, te da će sledeće godine biti pušten u rad prvi blok.

Dvojica lidera su pokazai spremnost za trgovinu u nacionalnim valutama. 

Takođe je dodao da se tokom današnjeg sastanka neće zaobići ni pitanja povezana sa ukrajinskom krizom. Putin je takođe kazao da je Rusija otvorena za pregovore o prehrambenom sporazumu.

U svojevrsnoj najavi razgovora dvojice predsednika, turski list "Sabah" napomenuo je kako "ceo svet danas s pažnjom iščekuje sastanak lidera Rusije i Turske u Sočiju, nadajući se da će Sporazum o žitu biti obnovljen, da će ukrajinska kriza utihnuti i da će dvojica lidera pronaći rešenje za goruća pitanja regionalne i međunarodne agende".

Sastanak dvojice predsednika započeo je odmah nakon što je Erdoganov avion doleteo u Soči.

Pratite susret Putina i Erdogana u našem blogu, iz minuta u minut .

4. sep 2023 • 14:39

Peskov: Nikakvi dokumenti neće biti potpisani

Pregovori lidera Rusije i Turske su bili veoma konstruktivni, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za "RIA Novosti".

Međutim, nikakvi dokumenti neće biti potpisani kao rezultat pregovora, dodao je.

"Ministri i rukovodioci ranih grupa su istupili sa detaljnim izveštajima, razmenjene su informacije i usaglašeni su stavovi i mišljenja o aktuelnim pitanjima. Sada sledi sastanak u četiri oka, koji neće biti ništa manje sadržajan", rekao je Peskov za kana "Rusija".

Konferencija za medije počinje uskoro

Uskoro počinje konferencija za medije. Novinari su spremni i čekaju.

Sastanku prisustvovali ruski i turski ministri odbrane i spoljnih poslova

Sastanku u širem krugu je prisustvovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zamenik premijera Aleksandar Novak i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U sali su viđeni i pomoćnici ruskog predsednika Maksim Oreškin i Jurij Ušakov, ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev, generalni direktor državne korporacije za nuklearnu energiju "Rosatom" Aleksej Lihačov.

Gosti sa turske strane bili su ministar spoljnih poslova Hakan Fidan i ministar odbrane Jašar Guler.

Završen sastanak sa delegacijama

Pregovori Putina i Erdogana uz učešće delegacija Rusije i Turske upravo su završeni, prenose "RIA Novosti".

Razgovor je trajao otprilike sat i po vremena.

Sala u kojoj će Putin i Erdogan održati konferenciju

Reporter kanala "Rusija" se javio iz Sočija i snimio salu u kojoj će lideri održati konferenciju za medije.

U toku je sastanak lidera u prisustvu delegacija Rusije i Turske, nakon čega će se pregovori nastaviti za radnim ručkom.

Posle toga će lideri istupiti sa svojim izjavama, a onda će prisutni novinari moći da postave pitanja.

Izviđačka avijacija NATO vreba iznad Crnog mora

Iznad Crnog mora je prisutna snažna aktivnost izviđačkih efektiva NATO, pre svega bespilotne letelice strateške namene ArKju-4 Global hok (RQ-4 Global Hawk), čije je kodno ime forte10, a koja se koristi za obavljanje špijunskih zadataka, piše turska agencija Anadolu.

Primećena je i letelica Bombarder čelendžer 650 artemis (Bombardier Challenger 650 ARTEMIS) sa kodnim imenom CL650, koja je inače specijalizovana za radarsko osmatranje i detekciju protivničkih radara, dodaje agencija.

I ruski mediji su, oslanjajući se na informacije sa "FlajtRadara24", preneli da je dan ranije iznad Crnog mora dežurao američki špijunski avion.

Prema informacija sa radara, juče je iznad Crnog mora dežurao avion Lokhed EP-3E (Lockheed EP-3E Aries II) poznatiji kao TI32, koji je standardni elektronski obaveštajni avion dugog dometa američke mornarice, opremljen elektronskim sistemom za detekciju.

Pored toga, ka izviđačkom mestu leteo je avion Boing E-31 sentri (Boeing E-3A Sentry) sa kodnim imenom NATO11, koji je započeo let iznad teritorije Rumunije.

Putin: Ima interesantnih opcija za saradnju u sferi nuklearne energije

Projekat nuklearne elektrane "Akuja" u Turskoj uz učešće Ruske Federacije teče po planu, prvi blok biće pušten u rad 2024. godine, kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, postoji još "interesantnih mogućnosti za nastavak saradnje Moskve i Ankare u sferi nuklearne energije".

"Izgradnja nuklearne elektrane 'Akuja' se nastavlja. Turska je postala još jedna članica međunarodnog kluba nuklearnih država nakon isporuke prve partije ruskog nuklearnog goriva", rekao je.

Molba Turske za dodatne ruske avione za gašenje požara

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zamolio je na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da Moskva obezbedi Ankari više aviona za gašenje šumskih požara.

"Ovog leta, kada su bili požari, pomogli ste nam sa dva aviona koja ste poslali. Ako bismo mogli da povećamo taj broj, to bi bilo mnogo korisnije jer smo leti stalno izloženi ovoj pretnji", naglasio je Erdogan.

On je istakao da u svoje i u ime novih članova svog kabineta želi da se još jednom zahvali ruskom predsedniku, ističući da se nada da će imati dobar sastanak.

Putin: Rusija i Turska postigle dogovore o energetskim pitanjima

U energetskom sektoru za Rusiju i Tursku postignuti su dogovori između glavnih dobavljača i potrošača sa obe strane, podsetio je Putin.

"U energetskom sektoru se krećemo veoma samopouzdano. Nadam se da će tako biti", rekao je.

Moskva i Ankara su zadržale pozitivan trend trgovinskog prometa u prvoj polovini godine takođe, koji, doduše, nije jak kao prošle godine, istakao je lider Rusije.

"Skrećem vam pažnju da je prošle godine naš trgovinski promet povećan za više od osam odsto – za 8,6 odsto", precizirao je predsednik Ruske Federacije.

Turski predsednik o važnosti trgovine u nacionalnim valutama i izgradnji gasnog čvorišta

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da je u bilateralnoj trgovini važno preći na nacionalne valute. 

Erdogan je dodao da je izgradnja gasnog čvorišta u Turskoj veoma važna za ovu zemlju.

Dodao je da postoji značajna saradnja dve zemlje po pitanju gasa i da se nada njenom daljem razvoju.

Putin: Biće razgovora o ukrajinskoj krizi

Lider Rusije je najavio da će biti reči o osiguravanju bezbednosti u regionu, i shodno tome "ne možemo da zaobiđemo pitanja vezana za ukrajinsku krizu".

Erdogan o Sporazumu o žitu: Svet se nada rezultatima

"Ceo svet usmerio je svoju pažnju na Sporazum o žitu i očekuje rezultate. A ja verujem da ćemo posle našeg sastanka na konferenciji za medije svetu uputiti neophodnu poruku", rekao je Erdogan.

Putin je istakao da je Rusija otvorena za pregovore na ovu temu.

Putin: Bogata saradnja Rusije i Turske

"Odnosi naše dve zemlje su na veoma visokom nivou o čemu svedoči razvijenost svih sfera naše bogate saradnje", rekao je Putin.

Rusija i Turska neprestano razvijaju međusobne odnose - "sada sarađujemo u više sektora, nisu samo tradicionalni sektori poput poljoprivrede i energetike", rekao je Putin.

Putin: Rusija prva pružila ruku u vreme zemljotresa u Turskoj

Predsednik Rusije se osvrnuo na zemljotrese koje su ove godine pogodili Tursku i Siriju i podsetio da je Rusija prva koja je "postavila svoje rame" turskom narodu i pomogla u saniranju posledica.

Erdogan je dodao da je pomoć Rusija bila značajna i prilikom gašenja požara koji su zahvatili Tursku.

Ruski turisti broj jedan u Turskoj

Rusija i Turska imaju i dobro razvijenu razvijenu saradnju u turističkoj sferi, rekao je Erdogan.

"Ruski gosti su broj jedan kod nas", kazao je.

Erdogan: Gasno čvorište učvrstilo naše odnose

Prema rečima turskog lidera, gasno čvorište na kome rade Rusija i Turska će dodatno da poboljša odnose dveju zemalja.

Putin je istakao da se nada da će tokom Erdoganove posete završiti započete pregovore o izgradnji "gasnog čvorišta", kako bi situacija u energetskom sektoru u regionu bila stabilnija i uravnoteženija.

Erdogan zahvalio Putinu, trgovinska razmena Rusije i Turske dostići će 100 milijardi dolara

Odnosi Rusije i Turske su, u odnosu na trgovinski promet, prevazišle očekivani i dogovoreni zadatak, rekao je turski lider i zahvalio se Putinu na toplom prijemu.

Erdogan je naveo da se ide ka cilju da trgovinska razmena dosegne 100 milijardi dolara.

"Nalazimo se u potpuno drugačijem periodu odnosa Turske i Rusije i veoma smo zadovoljni što je naša trgovinska razmena trenutno 62 milijarde dolara, a idemo ka tome da dostigne 100 milijardi dolara", naglasio je Erdogan.

Počeo sastanak dvojice predsednika

Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana počeo je u Sočiju.

Erdogan stigao u Soči

Avion turskog predsednika sleteo je u 12:15 po lokalnom vremenu u Soči, gde će danas biti održani pregovori sa Vladimirom Putinom, javio je list "Star", pozivajući se na svog dopisnika.

"Sve je spremno za sastanak", javlja dopisnik lista "Izvestija" koji se nalazi u luksuznom zdanju gde će se lideri sastati.

Sala u kojoj će se lideri sastati

U sali u kojoj će Putin dočekati Erdogana, osim zastava i izdvojenih predsedničkih stolica, nalazi i nekoliko desetina stolica za predstavnike turske i ruske delegacije, što dozvoljava da pretpostavimo da će razgovori biti iscrpni i intenzivni.

Biće reči o gasnom čvorištu u Turskoj

Lideri Rusije i Turske bi mogli da razgovaraju i o isporuci ruskog prirodnog gasa Evropi preko Turske, tj. o uspostavljanju gasnog čvorišta na teritoriji Turske, rekao je politički izvor u Ankari za TASS.

Podsetimo, to gasno čvorište je dogovoreno tokom prošlogodišnjeg sastanka Putina i Erdogana i vrlo je važna energetska tačka jer će njime ruski gas dalje biti distribuiran u Bugarsku, Srbiju i dalje ka Evropi.  

Naime, Putin je u oktobru 2022. godine predložio da se uspostavi čvorište u Turskoj kako bi se tuda preusmerili izgubljeni tokovi tranzita gasa kroz gasovod Severni tok. Turska je rekla da je spremna za početak tog projekta, ali da su potrebne zakonske izmene. Republički parlament je početkom aprila doneo prve odluke o poslovanju turskog proizvođača nafte i gasa "Botas" i niza drugih dobavljača.

Ruski lider je 29. jula rekao da je pitanje gasnog čvorišta i dalje vrlo aktuelno.

Svet se nada - Rusija će se vratiti Sporazumu o žitu

Turski mediji pišu da postoji nada da se Rusija nakon posete turskog lidera Sočiju vrati Sporazumu o žitu, a TASS ocenjuje da će biti i novih uslova UN.

"Erdogan će naglasiti važnost revitalizacije Crnomorske inicijative za žito kako za globalnu sigurnost hrane, tako i za stabilnost i mir u Crnom moru", piše list.

To su potvrdile i "RIA Novosti" pozivajući se na izvor u turskoj delegaciji koja učestvuje u pregovorima. "Pregovori predsednika Turske i Rusije ticaće se i Sporazuma o žitu u kontekstu rizika od poskupljenja žita na svetskim tržištima", rekao je izvor za rusku medijsku agenciju.

Erdogan planira da predloži posredništvo u mirovnim pregovorima

Turski predsednik će na današnjem sastanku sa liderom Rusije u Sočiju ukazati na spremnost Ankare da posreduje u rešavanju ukrajinskog sukoba, piše list "Milijet", pozivajući se na izvore.

"Predsednik Erdogan će naglasiti važnost uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti u regionu i iskazati spremnost da preuzme ulogu posrednika i pruži svu podršku, kao i organizovanje direktnih pregovora, kako bi se obezbedio trajni mir", piše list.

Sastanak počinje u 12 časova

Putin i Erdogan srešće se u ruskom gradu na Crnom moru danas u 13 časova po moskovskom vremenu, tj. u 12 časova po srednjeevropskom letnjem vremenu, rekao je izvor blizak administraciji predsednika Turske za "RIA Novosti".

To će biti njihov prvi susret nakon skoro godinu dana.

Erdogan poleteo prema Sočiju

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poleteo je sa aerodroma "Ataturk" u Istanbulu prema ruskom gradu Sočiju gde će se danas sresti sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, piše turski list "Haber".