Rusija

Ukrajinci NATO municijom napali Donjeck: Grad je u dimu, automobili u plamenu

Gradski prevoz je privremeno zaustavljen, jedna od granata pogodila je i stambenu višespratnicu u centralnom delu Donjecka, javlja dopisnik "RIA Novosti"
Ukrajinci NATO municijom napali Donjeck: Grad je u dimu, automobili u plamenuGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Oružane snage Ukrajine nanele su artiljerijske udare na naselja u gradu Donjeck koristeći pritom municiju NATO kalibra 155 milimetara, javio je dopisnik "RIA Novosti".

Ceo grad Donjeck je u dimu, nekoliko automobila je u plamenu, gradski prevoz je privremeno zaustavljen, jedna od granata pogodila je i stambenu višespratnicu u centralnom delu grada, rekao je dopisnik ruske agencije.

Informacije o povređenima i stradalima još nisu poznate, a sudeći po snimcima sa lica mesta, načinjena je veća materijalna šteta na civilnim objektima.

Artiljerijski udarima napadnuti su i Voršilovski i Kijevski kvartovi Donjecka koji su često na udaru ukrajinske vojske, javlja ruska agencija.

I gradonačenik Donjecka Aleksej Kulemzin je potvrdio da je pogođen gradski kvart i da su oštećene stambene zgrade.

Kako je saopštilo predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine, ukrajinska vojska je za pola sata ispalila deset granata NATO kalibra 155 milimetara.

Ukrajinska vojska redovno gađa naseljena mesta u blizini Donjecka i sam Donjeck, iako su ruske snage potvrdile da tamo ne može biti vojnih ciljeva.

U napadima na civile, ukrajinske snage uglavnom koriste municiju NATO kalibra, a u poslednje vreme koriste i kasetnu municiju, koja je zabranjena u više od 100 zemalja zbog opasnosti koju predstavlja po civilno stanovništvo.

Ukrajinska vojska je kasetnu municiju dobila od SAD kao deo paketa vojne pomoći, iako je ta municija zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ali SAD i Ukrajina nisu među njima.

Kada se detoniraju bombe sa kasetnom municijom, one izbacuju manje projektile, od kojih neki ne prorade iz tehničkih razloga, te tako postaju mine koje mogu da ubiju ili osakate civile dugo nakon ispaljivanja.

image