Lavrov stigao u Indoneziju na samit ASEAN-a (VIDEO)

Samit Jugoistočne Azije je platforma za dijalog između lidera država Azijsko-pacifičkog regiona o pitanjima političkog uređenja, razvoja i unapređenja praktične saradnje između država

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas u Indoneziju na 18. sastanak ministara zemalja članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), prenose "RIA Novosti".

ASEAN je platforma za dijalog između lidera država Azijsko-pacifičkog regiona o pitanjima političkog uređenja, razvoja i unapređenja praktične saradnje između država.

Naime, sastanci u ovom formatu održavaju se svake godine u vezi sa događajima na visokom nivou ASEAN-a. Od 2011. godine na forum lidera istočne i jugoistočne Azije pozivaju se i Ruska Federacija i Sjedinjene Države.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nije najavilo eventualne kontakte ruskih i američkih predstavnika. Šef ruske diplomatije će, kako je napomenula portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, održati niz sastanaka sa regionalnim partnerima u okviru svog boravka u Džakarti.

ASEAN danas čine Indonezija, Malezija, Singapur, Tajland, Filipini, Brunej Darusalam, Vijetnam, Laos, Mjanmar i Kambodža.

Moskva je ranije saopštila da tokom samita ASEAN-a planira da "razgovara o izazovima sa kojima se azijsko-pacifički region danas suočava", kao i da "skrene pažnju na rizike od zaoštravanja vojno-političke situacije u tom regionu u pozadini namera Zapada koji sprovodi proširenje geografskog područja NATO-a".

Posle Indonezije Lavrov će otputovati u Bangladeš.