Rusija

Presedan u antiruskim sankcijama: Sud pravde EU skinuo ruskog biznismena sa liste sankcionisanih

Evropska unija je prilikom uvođenja sankcija primetila da je 24. februara 2022, na dan kada je Moskva započela Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, Šuljgin bio među brojnim ruskim biznismenima koji su se sastali sa predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju
Presedan u antiruskim sankcijama: Sud pravde EU skinuo ruskog biznismena sa liste sankcionisanihwww.globallookpress.com © H.-D. Falkenstein/imageBROKER.com

Sud pravde Evropske unije doneo je odluku o ukidanju sankcija ruskom biznismenu Aleksandru Šuljginu, što predstavlja presedan otkako je Zapad krenuo da uvodi seriju antiruskih sankcija kao odgovor na početak ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini februara prošle godine.

Ovo je prvi put da su sankcije EU ukinute sudskom presudom u slučaju koji je u vezi sa nekim ruskim biznismenom. Ranije su se takve odluke donosile samo sankcionisane srodnike.

Aleksandar Šuljgin, bivši šef ruske firme za e-trgovinu "Ozon", našao se na crnoj listi EU u aprilu 2022. godine.

"Dejstvo odluke 2023/572 ostaje u Šuljginovom slučaju do isteka roka za podnošenje žalbe ili dok se ista ne odbije", naveo je sud i dodao da se "ostatak žalbe odbacuje."

EU je sankcionisala Šuljgina kao "vodećeg (ruskog) biznismena" i generalnog direktora kompanije "uključene u ekonomske sektore koji obezbeđuju značajan izvor prihoda" za rusku vladu.

Blok je takođe prilikom uvođenja sankcija primetio da je 24. februara, na dan kada je Moskva započela Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, Šuljgin bio među brojnim ruskim biznismenima koji su se sastali sa predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju.

Tri dana nakon uvođenja sankcija, međutim, Šuljgin je podneo ostavku na mesto direktora "Ozona", kao i na mesto upravnog odbora kompanije. Od tada pokušava da pravno ospori tvrdnju da se može opisati kao "vodeći biznismen."

Prema mišljenju stručnjaka, činjenica da je Šuljgin napustio "Ozon" se pokazala presudnom u odluci Suda pravde EU da ukine ograničenja.

Slučaj će predstavljati presedan u vezi sa brojnim sankcijama EU koje pogađaju ruske građane, rekao je za "RBK" Jurij Šumilov, partner briselske advokatske firme "Akis".

EU je sankcionisala blizu 1.800 pojedinaca i entiteta kao deo svoje antiruske politike i nedavno je ciljala na one koji su nejasno definisani kao "vodeći" poslovni ljudi, zajedno sa njihovim porodicama i prijateljima.

image