Putin naredio: Sistem veštačke inteligencije u visokom obrazovanju od sledeće godine

Kremlj očekuje da će nove tehnologije, zapravo, doprineti otvaranju novih radnih mesta za visokokvalifikovane stručnjake

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se od sledeće godine postepeno primenjuje modul "Sistemi veštačke inteligencije" u visokom obrazovanju i programima usavršavanja, prenose "RIA Novosti".

"Vlada Ruske Federacije da preduzme dodatne mere u cilju povećanja nivoa kompetencija u oblasti veštačke inteligencije, uključujući primenjivanje, počevši od 2024. godine, kao i faznu primenu obrazovnog modula 'Sistemi veštačke inteligencije' kao deo programa visokog obrazovanja i programa usavršavanja kao obavezan modul", kazao je Putin.

Kako se navodi, rok za podnošenje izveštaja je 1. mart, dok je premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin odgovoran za sprovođenje naredbe.

Ruski predsednik je nedavno na Međunarodnoj konferenciji "Putovanje u svet veštačke inteligencije" u Moskvi rekao da je "Rusija korak ispred u određenim oblastima veštačke inteligencije".

Kako je dodao, dalje osvajanje ove oblasti predstavlja imperativ.

"Značaj prodora u veštačkoj inteligenciji je kolosalan, a mesto Rusije u svetu i njen suverenitet zavise od uspeha u ovoj oblasti", ocenio je Putin.

Putin je predložio da se veštačka inteligencija više koristi umesto ljudi, pogotovo na mestima i u oblastima koje su štetne za čoveka. 

Ruski predsednik je ocenio da će dalja robotizacija dovesti do rasta plata i, uprkos uvreženom mišljenju da bi moglo doći do smanjenja zaposlenosti, Kremlj očekuje da će nove tehnologije, zapravo, doprineti otvaranju novih radnih mesta za visokokvalifikovane stručnjake.