Primakov o besplatnom studiranju u Rusiji: Broj stranih studenata se udvostručio

Svake godine na studije u Rusiji iz BiH dolazi 30 studenata godišnje, kaže šef "Rossotrudničestva" Jevgenij Primakov

Agencija za pitanja Zajednice Nezavisnih Država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju "Rossotrudničestvo" na godišnjem nivou stipendira studente iz Bosne i Hercegovine koji odlaze u Rusiju da studiraju na ruskim institutima, kaže rukovodilac agencije Jevgenij Primakov za RT Balkan.

"Broj studenata iz celog sveta koje ruska agencija stipendira se u poslednjih nekoliko godina udvostručio, broji i do 30.000 ljudi", kazao je Primakov, odgovarajući na pitanje koji programi "Rossotrudničestva" se sprovode u Bosni i Hercegovini, i posebno u Republici Srpskoj.

Kako je naveo, konkretno iz BiH na studije u Rusiji preko "Rossotrudničestva" dolazi 30 studenata godišnje, a strani studenti na ovaj način dobijaju priliku da besplatno studiraju u Rusiji.

"Osim toga, ruska agencija ima mnogo projekata razmene sa BiH", kazao je Primakov i podsetio na program "Novo pokolenje" koji ujedinjuje mlade inženjere, ekonomiste, novinare i druge stručnjake iz različitih sfera koji dolaze u Rusiju na dve do tri nedelje radi obuke i prakse.

Upitan da li je u planu da otvaranje Ruskog doma u Banjaluci, Primakov je kazao da je to dugačak i birokratski posao, kao i da sve zavisi od tamošnjih vlasti, istaknuvši da čim se ukaže takva potreba i poziv, "Rossotrudničestvo" će odgovoriti.

U Moskvi je 30. avgusta organizovan okrugli sto posvećen 28. godišnjici vojne agresije NATO-a na Republiku Srpsku.

Na skupu su govorili i direktor Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Konstantin Vladimirovič Nikiforov, direktor Fondacije za proučavanje problema demokratije Maksim Grigorijev, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov i drugi.

Učesnicima skupa obratio se i Ljubinko Đurković, poslanik Skupštine Srbije i učesnik bitke na Košarama.