Jurišna puška AK-19: "Kalaš" u NATO kalibru (FOTO)

Poboljšana ergonomija, povećana preciznost i mogućnost ugradnje niza različitih nišanskih i drugih sprava čine AK-19 jednom od najnaprednijih pušaka u svojoj klasi

AK-19 ("avtomat Kalašnikova") je najsavremenija jurišna puška, koju je dizajnirala i proizvodi čuvena ruska kompanija "Kalašnjikov" i spada u petu generaciju oružja iz istoimene porodice.

Nastao je daljim razvojem AK-12, ali za razliku od svog prethodnika, koristi municiju u kalibru 5,56h45 mm, poznatu i kao 5,56 NATO, umesto sovjetske/ruske u kalibru 5,45h39 mm.

Ova puška konstruisana je 2018. godine, a prvi put je prikazana javnosti za vreme međunarodnog vojno-tehničkog foruma „Armija 2020“. Zbog specifičnog kalibra, prvenstveno je namenjena za izvoz državama čije vojske decenijama unazad u operativnoj upotrebi imaju oružje iz porodice "Kalašnjikov", ali sa druge strane u većoj meri koriste municiju po NATO standardu.

Po svojim tehničko-taktičkim karakteristikama AK-19 je vrhunac razvoja pušaka kompanije "Kalašnjikov", a posebno se ističu bolja ergonomija, povećan nivo preciznosti i mogućnost upotrebe u svim vremenskim uslovima.

Stari izgled i poboljšane komponente

Kao i sve puške iz porodice "Kalašnjikov" i AK-19 funkcioniše na principu pozajmice barutnih gasova, dok je sistem bravljenja rotirajući zatvarač. Iako je po spoljašnjem izgledu sličan svojim prethodnicima, primetna su poboljšanja u vidu nekoliko savremenih komponenti koje olakšavaju upotrebu ovog oružja.

Pre svega ugrađen je podesivi preklapajući kundak od visoko kvalitetne i izdržljive plastike, koji se preklapa napred i levo, a svaki strelac ga može prilagoditi sopstvenim potrebama zahvaljujući činjenici da ima šest pozicija za izvlačenje. Ergonomski zadnji (pištoljski) rukohvat takođe je izrađen od polimera i opremljen integrisanim štitnikom obarača.

Unutar pištoljskog rukohvata nalazi se kutija sa kompletom za čišćenje oružja, što je posebno korisno kada je puška izložena surovim klimatskim i geografskim uslovima. Takođe, upotreba polimera pri konstrukciji kundaka i rukohvata rezultirala je smanjenoj težini i većoj otpornosti na koroziju.

Budući da je zadržan klasičan dizajn originalnog AK-47, gasna komora i cilindar nalaze se iznad cevi, a blago zakrivljeni odvojivi okvir ispred pištoljskog rukohvata, odnosno štitnika obarača, dok je mehanizam za izbacivanje praznog okvira pozicioniran između njih. Ručica zatvarača, izbacivač čaure, kočnica, odnosno mehanizam za selekciju režima paljbe smešteni su na desnoj strani, a iz AK-19 se može dejstvovati automatskom i poluautomatskom paljbom.

Puška ima dva mehanička nišana, prednji (mušicu) i zadnji diopterski nišan, sa opcijom podešavanja u zavisnosti dometa (od 100 do 800 metara) putem horizontalnog diska. Na vrhu cevi ugrađen je neodvojivi skrivač plamena sa prorezima, specijalno dizajniran tako da se na njega može staviti odvojivi prigušivač u slučaju da potrebe zadatka to nalažu.

Dimenzije, municija i dodaci za svaku priliku

Dužina cevi je 415 mm, čitavog oružja od 875 do 935 mm sa rasklopljenim kundakom u zavisnosti od gorepomenutih pozicija za izvlačenje i 690 mm preklopljenim kundakom. Težina jurišne puške je oko 3,8 kilograma sa praznim okvirom, a njihov kapacitet je 30 metaka u kalibru 5,56h45 mm. Maksimalna brzina paljbe u automatskom režimu je 700 metaka u minutu, a početna brzina zrna je oko 940 metara u sekundi.

AK-19 može upotrebljavati čitav niz municije u pomenutom kalibru, uključujući i metak RS101 sa većom probojnošću, namenjenom za dejstvo po živoj sili neprijatelja opremljenoj oklopom za ličnu zaštitu na dometima do 600 metara, u rasponu temperatura od -50 do +50 stepeni celzijusa.

Posebnu prednost najmlađe "Kalašnjikovljeve" puške je šinski nosač iznad zatvarača namenjen za montiranje različitih nišanskih sprava, kao i prednji rukohvat čije su bočne i donja strana rebraste. Zbog takvog dizajna, pored optičkih ili red dot nišana na zadnjem nosaču, na AK-19 može biti postavljen niz drugih uređaja i pomoćnih sredstava poput laserskog pokazivača, baterijske lampe, vertikalnog rukohvata, bipod oslonca, podcevnog bacača granata u kalibru 40 mm GP-34 UBGL i bajoneta za borbe "prsa u prsa".

Takođe, tokom ovogodišnjeg međunarodnog vojno-tehničkog foruma "Armija 2023" prikazana je verzija ove jurišne puške sa skraćenom cevi. Nova varijanta prilagođena je uslovima bliske borbe, a prema rečima zvaničnika iz kompanije "Kalašnjikov" nekoliko država sa Bliskog istoka već je iskazalo zainteresovanje za nabavku AK-19, a potencijalne mušterije mogu biti i države čije vojske koriste AK-101, zbog istog kalibra.