Rusija

Počeli izbori: Rusi prvi put biraju šefove novih regiona

Glasanje će u novim regionima Ruske Federacaije biti održano po ruskim izbornim zakonima, posebno prilagođenim da omogućavaju održavanje izbora čak i u uslovima borbe i neprestanog granatiranja
Počeli izbori: Rusi prvi put biraju šefove novih regionaGetty © Photo by Alexander Aksakov/Getty Images

Počeli su izbori u Rusiji: stanovnici više od 80 ruskih regiona glasaju na izborima različitih nivoa, biraju šefove regiona, članove regionalnih i opštinskih zakonodavnih tela i četiri člana Državne dume.

Ove godine će se prvi put održati parlamentarni izbori u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Ove godine širom Rusije biće održano više od 4.000 izbora. U 21 regionu će se održati izbori za regionalne lidere, dok će 20 regiona birati regionalne poslanike. Članovi opštinskih zakonodavnih tela biće birani u 17 regiona.

Glasanje za gradonačelnika Moskve i guvernera Moskovske oblasti biće među najistaknutijim događajima ove kampanje. Kao i prethodnih godina, Moskovljani će moći da glasaju lično ili elektronski. Takođe, biće izabrana četiri člana donjeg doma ruskog parlamenta, Državne dume, u četiri izborne jedinice.

U većini regiona glasanje će trajati tri dana, biračka mesta su otvorena od danas od osam časova, a zatvaraju se u 20 časova u nedelju po lokalnom vremenu.

Građani DNR i LNR kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, po prvi put će birati poslanike u svojim zakonodavnim skupštinama po ruskim izbornim zakonima, koji su posebno prilagođeni da omogućavaju održavanje izbora čak i u uslovima borbe i neprestanog granatiranja.

Kako je pojasnila predsednica ruske Centralne izborne komisije (CIK) Ela Pamfilova, "rusko Ministarstvo odbrane poslalo je pismo CIK-u sa preporukom o uslovima pod kojima treba da se glasa i kako komisija treba da postupa".

Kako je Pamfilova ranije istakla, izbori su za građane novih regiona veoma važni jer će im dati političku stabilnost i omogućiti formiranje lokalne vlasti.

image