Ruski poslanik: Britanskog obaveštajca proglasiti teroristom

Deputat Državne dume Andrej Lugovoj pozvao da se proveri umešanost Britanije u eksploziju na Krimskom mostu

Deputat Državne dume Ruske Federacije iz Liberalno-demokratske partije Andrej Lugovoj obratio se generalnom tužiocu Igoru Krasnovu sa zahtevom da proveri umešanost britanskog obaveštajca u eksploziju na Krimskom mostu.

"Poslao sam zahtev generalnom tužiocu Ruske Federacije Igoru Krasnovu da se provere aktivnosti britanskog državljanina Kristofera Najdžela Donelija za umešanost u teroristički napad na Krimski most. Ako se činjenice potvrde, on mora biti proglašen teroristom", napisao je Lugovoj na svom Telegram kanalu.

Narodni poslanik je izrazio uverenje da "može da se prati britanski trag u terorističkom napadu na Krimski most".

"Kristofer Najdžel Doneli je više puta bio u centru pažnje agencija za sprovođenje zakona kao aktivni učesnik i izvođač antiruskih programa. Ovo je britanski obaveštajac, specijalista za odbranu, bezbednost i spoljne poslove, šef ruskog odeljenja za NATO. Penzionisani pukovnik MI-6, a sada savetnik ministra spoljnih poslova Litvanije. Doneli je jedan od mogućih učesnika terorističkog napada na Krimu. U oktobru se u medijima pojavila njegova prepiska sa britanskim oficirom Hjuom Ordom o planovima za rušenje mosta", dodaje se u poruci.

Lugovoj je podsetio da je 2014. godine Doneli predložio "miniranje Sevastopoljskog zaliva i dodao da njegove metode antiruskog rata nisu bile samo ideološko oružje, već i direktno učešće u sukobima i saradnja sa naoružanom opozicijom".

Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da je ujutru 8. oktobra kamion eksplodirao na Krimskom mostu, izazvavši požar u sedam rezervoara goriva voza. Došlo je do delimičnog urušavanja dva raspona mosta. Prema preliminarnim podacima Istražnog komiteta Ruske Federacije, u eksploziji su poginule tri osobe. Predstavnik hitne pomoći je kasnije za RIA Novosti rekao da su, prema najnovijim informacijama, četiri osobe poginule u terorističkom napadu na Krimski most.

Za organizatora napada FSB je imenovao glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva odbrane Ukrajine i lično njegovog vođu Kirila Budanova. Eksplozivna naprava je bila sakrivena građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete ukupne težine skoro 22,8 tona. U ovom slučaju uhapšeno je ukupno osam osoba.