Rusija

Volodin poručio EU: Mogli ste da sarađujete sa Rusijom, a odabrali ste sankcije

Zemlje EU odabrale su nezakonite sankcije, koje su kao bumerang pogodile njihovu ekonomiju, poručio je predsednik Državne dume
Volodin poručio EU: Mogli ste da sarađujete sa Rusijom, a odabrali ste sankcije© TANJUG/The State Duma, the Lower House of the Russian Parliament via AP

Evropska unija imala je priliku da sarađuje sa Rusijom na obostrano korisnoj osnovi, ali je izabrala da uvede nezakonite sankcije, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Zemlje EU imale su sve mogućnosti za uzajamno korisnu saradnju, ali su ipak odabrali nezakonite sankcije Rusiji, koje su kao bumerang pogodile njihovu ekonomiju", napisao je Volodin na Telegramu.

Volodin je naveo da su, nakon što je Rusija uvela povećane zaštitne carine na uvoz vina iz neprijateljskih zemalja, Francuska i EU bile prinuđene da iz budžeta izdvoje 200 miliona evra za uništavanje vina i seču vinograda.

"U Rusiji je potpuno suprotna situacija: sve je to pozitivno uticalo na rusko vinogradarstvo i vinarstvo. Berba grožđa i proizvodnja vina pokazuju porast od 18 odsto. Udeo ruskih proizvoda u prodavnicama, restoranima i kafićima danas čini više od polovine asortimana - 58,3 odsto", precizirao je.

On je naglasio da su takve cifre dva i po puta više u odnosu na one pre stupanja na snagu zakona o grožđu i vinarstvu, koji je donji dom parlamenta usvojio 2020. godine.

Volodin je istakao da su za Rusiju sankcije postale prilika za razvoj, kao i povećanje broja isporuka na tržištu. 

"Važno je da se nastavi sa razvojem sektora ruske privrede, jer će to povećati životni standard Rusa i njihovo blagostanje", zaključio je predsednik Državne dume.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da će sankcije zapadnih zemalja Rusiji, uvedene 2022. godine, ostati na snazi još dugo, pa bi zemlja trebalo da se fokusira na suvereni razvoj. 

image