Peskov o Sporazumu o žitu: Čekamo da se ispune svi uslovi

Uslovi za obnovu sporazuma su svima dobro poznati i nije ih je potrebno tumačiti imajući u vidu da su oni konkretni i apsolutno izvodljivi, rekao je portparol Kremlja

Rusija ima puno pravo da sačeka da se ispune svi uslovi po pitanju "crnomorske inicijative" pre nego što obnovi prehrambeni sporazum, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Budući da je do sada dato mnogo obećanja, smatramo da imamo pravo da smo u obavezi prvenstveno da sačekamo da se ta obećanja ispune, pa tek onda da obnovimo sporazum", kazao je Peskov.

Kako je naglasio, uslovi za obnovu Sporazuma o žitu su svima dobro poznati i nije ih je potrebno tumačiti imajući u vidu da su oni konkretni i apsolutno izvodljivi.

Portparol ruskog predsednika je dodao i da je Zapad navodno spreman da priključi ćerku banku ruske Poljoprivredne banke (Rosseljhozbank) sa sistemom SVIFT.

"Međutim, to nije deo dogovora budući da bi to trebalo da se odnosi upravo na Poljoprivrednu banku, a ne na njenu ćerku banku", naglasio je.

Peskov je još jednom ponovio da je ruski predsednik Vladimir Putin jasno svima stavio do znanja da će Rusija obnoviti sporazum čim svi uslovi budu ispunjeni.

Prethodno je Ankara zatražila od svetskih lidera da olakšaju osiguranje ruskih žitarica i đubriva od strane londonske kompanije Lojd i da Moskvi ponovo omoguće pristup međunarodnom platnom sistemu SVIFT, preneo je "Blumberg" pozivajući se na turske zvaničnike upoznate sa razgovorima.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je nekoliko lidera Grupe 20 da ispune neke od ruskih zahteva za oživljavanje sporazuma, koji je omogućavao ukrajinske isporuke žita i smanjio globalne cene hrane.

Erdogan, koji je pomogao u posredovanju u prvobitnoj Inicijativi za crnomorsko žito 2022. godine, vrši pritisak na sastancima iza zatvorenih vrata sa liderima tokom samita G-20 u Nju Delhiju ovog vikenda, rekli su "Blumbergu" izvori upoznati sa razgovorima, prenosi Tanjug.