Rusija

Nemački institut: Rusija vraća svoju poziciju u globalnoj trgovini

Prvi put od prošle godine obim robe istovarene u tri najveće ruske teretne luke približava se nivoima koji su viđeni na početku sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine
Nemački institut: Rusija vraća svoju poziciju u globalnoj trgoviniwww.globallookpress.com © Igor Evdokimov

Čini se da Rusija vraća svoju poziciju u globalnoj trgovini, o čemu svedoči "iznenađujuće" velika aktivnost u njenim teretnim lukama uprkos međunarodnim sankcijama, izvestio je Institut za svetsku ekonomiju Kil.

Nemački institut za ekonomska istraživanja objavio je podatke o trgovini u avgustu, navodeći da se prvi put od prošle godine obim robe istovarene u tri najveće ruske teretne luke približava nivoima koji su viđeni na početku sukoba u Ukrajini u februaru 2022. Tri najvažnije luke u zemlji su Sankt Peterburg na Baltičkom moru, Novorosijsk na Crnom moru i Vladivostok na obali Tihog okeana.

Prema najnovijem Kil trgovinskom indikatoru, dolasci u luku Sankt Peterburg povećali su se poslednjih nedelja nakon ranijeg pada od 90 odsto. U međuvremenu, ukupna aktivnost u ruskim lukama je "iznenađujuće visoka". 

"Iz kretanja teretnih brodova nije jasno odakle dolazi roba, ali izgleda da se Rusija ponovo uključuje u svetsku trgovinu. Ovo se dešava uprkos sankcijama koje su uvele zapadne zemlje", rekli su iz Instituta.

Izveštaj je usledio pošto je Kina objavila podatke koji pokazuju da je njen uvoz iz Rusije u avgustu izuzetno porastao. Peking je prošlog meseca kupio rusku robu u vrednosti od 11,5 milijardi dolara, prema podacima carine koje je naveo "Blumberg".

Trgovina između dve zemlje je porasla od prošle godine. Ruska vlada očekuje da će trgovina sa Kinom ove godine dostići 200 milijardi dolara, što će premašiti prethodni rekord od 190 milijardi dolara iz 2022.

image