Lavrov: Zemlje Globalnog juga sprečile zapadni pokušaj "ukrajinizacije" agende G20

Rezultati Samita daće veoma ozbiljan podsticaj reformi MMF-a, poručio je šef ruske diplomatije

Zahvaljujući zemljama Globalnog juga sprečen je zapadni pokušaj da se "ukrajinizuje" agenda G20, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Nju Delhiju.

"U velikoj meri zahvaljujući tako konsolidovanoj poziciji Globalnog juga u odbrani svojih legitimnih interesa, bilo je moguće sprečiti pokušaje Zapada da ponovo ukrajinizuje celu agendu na štetu suštinskih zadataka zemalja u razvoju. Globalni jug želi da ojača svoju ulogu u globalnom upravljanju, uključujući i ekonomsku sferu", ukazao je Lavrov.

Lavrov je dodao da je Samit G20 bio uspešan i da ta organizacija trenutno prolazi kroz unutrašnju reformu.

"Samit je, naravno, bezuslovan uspeh, pre svega indijskog predsedavanja, ali i svih nas. G20 trenutno prolazi unutrašnju reformu. Pre svega, to se manifestovalo kroz značajno aktiviranje članica G20 sa Globalnog juga, koje su pod rukovodstvom Indije veoma jasno i uporno nastojale da se njihovi interesi uzmu u obzir u sporazumima o kojima je G20 razgovarala i kao rezultat toga su uvršteni u deklaraciju", kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ukrajinski paragraf je uključen i predmet je konsenzusa, ali se ne radi o Ukrajini.

"Ukrajinska kriza se pominje, ali isključivo u kontekstu potrebe da se reše svi konflikti koji postoje u svetu, da se ti sukobi rešavaju u skladu sa svim ciljevima i principima Povelje UN", dodao je Lavrov.

Ozbiljan podsticaj za reformu MMF i STO

Šef ruske diplomatije je naglasio da će Samit G20 dati veoma ozbiljan podsticaj za reformu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kao i Svetske trgovinske organizacije (STO).

"Deklaracija postavlja zadatke reformi MMF-a, gde već duže vreme, ako se kvote i glasovi pošteno podele, Amerikanci neće imati 'kartu za blokiranje', koja se veštački čuva. Samit će dati veoma ozbiljan podsticaj, pozitivan podstrek naporima da se reformišu i MMF i STO, uprkos naporima Amerikanaca i njihovih saveznika koji su do sada veštački pokušavali da ometaju tu reformu", ukazao je.

On je dodao da pokušaj Zapada da sprovodi politiku dominacije i da ostane hegemon neće uspeti ako se ima u vidu pojavljivanje novih centara svetskog razvoja.

"Zapad neće moći da ostane hegemon, ako se ima u vidu da su se objektivno odavno pojavili i sve su snažniji centri svetskog razvoja", kazao je Lavrov, istakavši da zapadne zemlje posle ovog Samita treba da razmisle o tome koliko su u stanju "da nastave svoju politiku dominacije".

Lavrov je istakao da je Samit G20 u Nju Delhiju bio prekretnica u pogledu smernica za obezbeđivanje ravnoteže globalnih ekonomskih interesa.

"Postoji akcenat na tome da Zapad počne da ispunjava svoja višegodišnja obećanja koja se ne ispunjavaju, uključujući i transfer tehnologije", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Gutereš je zloupotrebljen

Sadržaj pisma generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Sporazumu o žitu odaje utisak da pokušavaju da iskoriste generalnog sekretara da promovišu jednostrane pristupe ovoj temi, istakao je Lavrov.

"Pročitavši sadržaj pisma od generalnog sekretara UN Gutereša, čini se da opet, nažalost, pokušavaju da iskoriste generalnog sekretara da promovišu jednostrane pristupe, jer je cela poenta njegovog pisma 'hajde da hitno obnovimo ukrajinski Sporazum o žitu, a za to ćemo u roku od mesec dana učiniti nešto da povežemo nekoga sa SVIFT-om, a za dva-tri meseca ćemo nekako pokušati da se dogovorimo sa osiguravajućom kompanijom 'Lojds' i tako dalje", precizirao je Lavrov.

Za sada nemogući pregovori o START-u

Novi pregovori sa SAD o strateškoj stabilnosti su nemogući u sadašnjim uslovima, rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare nakon samita G20.

"Sporazum START je rusko-američki ugovor koji je zaključen pod potpuno, dijametralno drugačijim uslovima na međunarodnoj areni i u drugačijim odnosima između Moskve i Vašingtona od onih koji su se sada razvili zbog objave rata Zapada Rusiji preko Ukrajine, kako bi Moskvi naneli strateški poraz. Pod ovim uslovima ne može biti govora o bilo kakvim pregovorima, primeni sadašnjeg sporazuma ili novim pregovorima o strateškoj stabilnosti", naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov se osvrnuo i na vojne vežbe između Jermenije i SAD, poručivši da Ruska Federacija ne vidi ništa dobro u pokušajima zemalja Severnoatlantske alijanse da prodru u Zakavkazje.

"Ne vidimo ništa dobro u tome što NATO agresivna zemlja pokušava da prodre u Zakavkazje. Mislim da to nije dobro ni za koga, pa ni za samu Jermeniju", ocenio je.