Rusija

Od Evrope do Azije, raste globalna potražnja za ruskim tečnim prirodnim gasom

Prema ruskoj statističkoj agenciji Rosstat, proizvodnja LNG-a u zemlji je porasla za 8,1 odsto na 32,5 miliona tona u 2022. godini
Od Evrope do Azije, raste globalna potražnja za ruskim tečnim prirodnim gasomwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije je od početka godine u stalnom porastu, kako u Evropi, tako i u Aziji, rekao je ministar energetike Rusije Nikolaj Šulginov. 

Govoreći na Istočnom ekonomskom forumu (EEF) koji je počeo u Vladivostoku u nedelju, ministar je potvrdio da je potražnja za ruskim gasom iz gasovoda do sada bila veća nego za LNG. Međutim, to bi moglo da se promeni budući da je izvoz LNG "efikasniji i fleksibilniji".

"Izvoz LNG se već razvija u dobrom pravcu. Govorimo o nekoliko procenata, ali svakako. Kupci širom sveta kupuju ruski LNG. I to ne samo naši novi partneri u jugoistočnoj Aziji, već i potrošači u Evropi", rekao je Šulginov.

Prema ruskoj statističkoj agenciji Rosstat, proizvodnja LNG-a u zemlji je porasla za 8,1 odsto na 32,5 miliona tona u 2022.

Šulginov je primetio da trenutna proizvodnja LNG u Rusiji nije dovoljna da zadovolji rastuću potražnju, navodeći da su državi potrebne nove linije za pretvaranje gasa u tečno stanje.

"Usvojili smo program povećanja proizvodnje LNG-a na 100 miliona tona godišnje do 2030. Velike nade polažem u Arktik LNG 2, gde je već u toku instalacija prve proizvodne linije. Linija će dostići pun kapacitet (oko 6,8 miliona tona) sledeće godine", rekao je ministar.

Kina je ove godine bila najveći kupac ruskog LNG-a u periodu januar-jul, a slede Španija i Belgija. Kupovina ruskog LNG-a u EU porasla je za 40 odsto u tom periodu u poređenju sa istim 2021. godine i za 1,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Na osnovu trenutnih trgovinskih tokova, analiza "Global vitnesa" predviđa da će zemlje EU uvesti rekordne količine LNG iz Rusije 2023. godine.

image