Peskov: Putin je bez konkurencije, nije nam potreban dijalog s NATO-om

Portparol Kremlja govorio je o izborima, odnosima sa Severoatlantskom alijansom, ukrajinskoj krizi, odbeglim Rusima, izgubljenoj samostalnosti EU, odnosima sa Erdoganom i sve jačoj Kini

Ruski predsednik Vladimir Putin uživa apsolutnu podršku stanovništva, više puta do sada demonstrirao je sposobnosti da realizuje svoje mogućnosti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za "RBK".

On je dodao da Putin ima apsolutnu podršku naroda, i ukoliko bude odlučio da se ponovo kandiduje na sledećim predsedničkim izborima on neće imati konkurenciju. 

Peskov dalje ističe da Putin još ništa nije govorio po pitanju svoje buduće kandidature, kao i da se u Kremlju još ne spremaju za sledeće izbore, koji bi trebalo da se održe u prvoj polovini sledeće godine. Ipak, navodi da su regionalni i parlamentarni izbori u zemlji, koji su se završili juče, najbolje pokazali podršku naroda vladajućoj partiji "Jedinstvena Rusija", i samim tim i samom Putinu. 

Uvek smo znali pravu prirodu NATO-a

Rusija nikada nije nosila ružičaste naočare kada je u pitanju NATO, uvek smo znali da je to alijansa koja teži konfrontaciji i izaziva napetost na kontinentu, dodaje Peskov. 

Strategija Severoatlantske alijanse koja ima za cilj suzbijanje Rusije je dobra potvrda za to i još jedan znak da je zvanični prekid komunikacije sa Alijansom bila pravilna odluka. 

"Dijalog nam u takvim uslovima jednostavno i nije potreban. Alijansa nije bila stvorena radi mira, ona je bila stvorena radi konfrontacije", poručuje on. 

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov 18. oktobra je izjavio da Moskva obustavlja rad svoje stalne misije pri NATO-u. Odluka je stupila na snagu 1. novembra prošle godine. 

Peskov još dodaje da Rusija danas nema otvorene direktne kanale za komunikaciju sa kolektivnim Zapadom, jer tamo "sada niko nije spreman da prihvati bilo koji argument". 

Oni nemaju lidere, koji bi mogli da zaobiđu upravljački sistem, koji diriguje NATO, zaključuje Peskov.

Nema preduslova za pregovore sa Ukrajinom, SVO nam je bila poslednje rešenje

Govoreći o ukrajinskoj krizi, koja traje više od godinu dana, on tvrdi da se ni sada ne vide nikakve pretpostavke da bi u skorije vreme moglo doći do pregovora sa Kijevom.

Predsednik Putin više puta je izjavio da je spreman za dijalog, ali Kijev ne pokazuje da je zainteresovan za to, objašnjava portparol. Kako je dalje naveo, nakon što je prošle godine prekinut istanbulski mirovni proces, tj. pregovori u Turskoj, Kijev nije pokazivao znake da je spreman za dijalog. 

Ipak, iz Kremlja danas poručuju da će Ukrajina, u slučaju da dođe do razgovora, morati da prihvati nove realije, odnosno, da situacija nije ista kao što je bila pre februara prošle godine. 

Moskva još dodaje da je "Specijalna vojna operacija bila poslednja opcija" za Rusiju, ali da je Ruska Federacija morala da se osigura i reši probleme tako da bude sigurna da njena buduća pokolenja neće morati da se suočavaju sa nacističkim režimom u Ukrajini, koji bi se mogao još naći pod okriljem NATO-a, i to na samoj granici Rusije. 

Peskov podseća i da Kijev, kako se čini, neće odustati od terorističkih napada po teritoriji Rusije, što još jednom potvrđuje da se SVO mora nastaviti.

PVO sistemi i cela ruska vojska stiču iskustvo tokom ovog sukoba, zbog čega se u Moskvi, kako je rečeno, nadaju da će moći da odgovore na sve pretnje sa kojima se zemlja suočava još efikasnije. 

Zapadnjaci ne mogu biti posrednici između Moskve i Kijeva

Portparol Kremlja takođe tvrdi da Zapad više ne može vršiti ulogu posrednika između Rusije i Ukrajine, iako želi da zadrži takvu ulogu. Zapadnjaci su tu mogućnost izgubili, objašnjava on. 

Kao primer, Peskov dalje navodi nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji su, kako kaže, veoma često preduzimali korake koji nisu išli u korist njihovim zemljama, već Vašingtonu

Evropa je pod ozbiljnim pritiskom Vašingtona, "skoro sve evropske prestonice zahvatio je virus rusofobije", dok su one izgubile samostalnost, zaključuje on. 

Vratiće se odbegli Rusi

Peskov danas još poručuje da smatra da će se odbegli stručnjaci iz zemlje pre ili kasnije vratiti, kada budu videli da je ekonomija RF u stabilnom stanju. 

Prema njegovim rečima, ruska ekonomija beleži rast, a Rusi danas, kako kaže, "ne žive loše".

"Nema sumnje da postoje poteškoće, problemi. Nemoguće je da ne osetimo na sebi te probleme i tu neprijateljsku atmosferu, u kojoj se nalazimo. Ali, bez obzira na to, naši pokazatelji su ipak dobri". 

Putin i Erdogan mogu se brzo sresti ukoliko bude potrebe za tim

Nije isključeno da će se ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogana ponovo sresti kako bi još jednom razgovarali o Sporazumu o žitu, ali još nije određen konkretan datum, rekao je portparol Kremlja. 

Prema njegovim rečima, dvojica lidera često razgovaraju telefonom i njihovi susreti se organizuju "poprilično operativno".

Peskov još poručuje da nije bilo moguće beskonačno produžavati Sporazum o žitu, iz razloga što ono što je obećano Rusiji pre skoro godinu dana još nije ispunjeno. 

Kina je u mnogim stvarima već prestigla SAD

U isto vreme, portparol Kremlja dotakao se i Kine, poručivši da Peking ne samo da je za petama Vašingtonu, već da ga je u mnogome i prestigao kada je reč o ekonomiji.

Multipolaran svet je realnost, zaključuje on.