Rusija

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Ukrajina i ove zime bez F-16

Postoje samo prognoze, piloti tek treba da nauče da ih koriste, rekao je predstavnik vazduhoplovnih snaga Ukrajine
Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Ukrajina i ove zime bez F-16© Tanjug/ Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Ne može da se odredi početak kada će ukrajinska vojska početi da koristi lovce F-16 američke proizvodnje, ali to se neće desiti ove zime, ukazuje predstavnik ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

"Nemoguće je tačno reći kada će se to desiti, postoje samo prognoze. Početak sledeće godine, to bi bilo jako dobro. Piloti tek treba da nauče da ih koriste", govorio je Ignat za kanal "Rada".

Njegova izjava ide u prilog rečima bivšeg ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova da bi lovci F-16 mogli prvi put da budu korišćeni na proleće 2024. godine.

Ranije je "Fajnenšel tajms" objavio da će 11 zemalja u avgustu početi sa obukom ukrajinskih pilota kako bi ih osposobili da upravljaju F-16.

SAD i njeni NATO sateliti rizikuju da dođe do direktnog oružanog sukoba sa Ruskom Federacijom, što nosi katastrofalne posledice, istakao je ranije ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

To što Kijev dobija borbene avione sposobne da nose nuklearno oružje Rusija će smatrati pretnjom sa Zapada u nuklearnoj sferi, dodao je.

Namere Zapada da obučavaju ukrajinske pilote da lete na modernim borbenim avionima F-16 sputava loše poznavanje engleskog jezika onih koji treba da prođu kroz obuku, izvestio je ranije "Politiko" pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema rečima zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država i sagovornika upućenog u detalje obuke, prva grupa od osam ukrajinskih pilota koji dobro govore engleski je spremna da počne obuku kada bude gotov njen zvanični plan koji sastavlja nekoliko evropskih država i odobrava SAD. 

Poznavanje engleskog jezika međutim, ostaje kamen spoticanja kod ostalih 32 ukrajinskih pilota. Za njih 20 sa osnovnim poznavanjem engleskog, prema navodima u tekstu, biće organizovan kurs jezika u Velikoj Britaniji. 

image