Rusija

Medvedev: Zapad ne prihvata volju suverenih država

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti kaže da se SAD tvrdoglavo drži zastarelih, suštinski neokolonijalnih stavova i političkih doktrina
Medvedev: Zapad ne prihvata volju suverenih državawww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev i predsednik Jedinstvene Rusije izjavio je da se nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, tvrdoglavo pridržava neokolonijalnih stavova i političkih doktrina. 

"Nažalost, neke zapadne zemlje, pre svega Sjedinjene Američke Države i njegovi mlađi partneri, uprkos objektivnoj stvarnosti, tvrdoglavo se drže zastarelih, suštinski neokolonijalnih stavova i političkih doktrina. Ne žele da se suoče sa stavom i voljom suverenih država", rekao je Medvedev, prenosi TASS.

On je taj pristup nazvao "ćorsokakom, koji dovodi do gubitka mnogih tradicionalnih vrednosti, globalizacije i kršenja prava i sloboda građana".

"Povećati poverenje između država, obezbediti njihovu bezbednost i održivi razvoj moguće je samo jačanjem multipolarnog svetskog sistema. Ruska Federacija i partija Jedinstvena Rusija ulažu sve napore u to", naglasio je Medvedev na međunarodnoj partijskoj konferenciji "Aktuelna pitanja međunarodne bezbednosti u kontekstu geopolitičke nestabilnosti".

Prema njegovim rečima, "Rusija se suočava sa ogromnim sankcionim pritiskom zapadnih zemalja".

"Rezultat sankcija je pretnja gladi u svetu, nestašica energije i drugi problemi koji pogađaju milione ljudi u zemljama u razvoju, uključujući i afrički kontinent", zaključio je Medvedev.

Tokom sastanka Medvedeva sa gubernatorima - kandidatima za mesta sekretara regionalnih ogranaka Jedinstvene Rusije, šef Sahalinske oblasti Valerij Limarenko preneo je predsedniku stranke kako se jesenas odvijala izborna kampanja u regionu. Prema njegovim rečima, njen cilj je bio da vodi računa o ljudima, dok pojedini kandidati i stranke takve procese grade "na tome kako da manipulišu glasovima".

"Rekli ste da se izborna kampanja obično svodi na manipulaciju glasovima, ali ne radi se o našoj stranci, nadam se da ste to rekli. Radi se o nekim slučajevima koji su se dešavali kroz istoriju. Hajde da vidimo kako će se danas završiti manipulacija na izborima za Kongres  SAD", naglasio je Medvedev.

image