Rusija

Žestok napad Kijeva dronovima u blizini Zaporoške nuklearke

Lansirano je šest ukrajinskih dronova na Energodar, ali sve ih je uništila ruska protivvazdušna odbrana, kazao je generalni direktor Državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom" Aleksej Lihačov
Žestok napad Kijeva dronovima u blizini Zaporoške nuklearke© TANJUG/AP Photo/Libkos, File

Ukrajinske snage izvele su napad dronovima na grad Energodar u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju, saopštio je šef ruske državne korporacije "Rosatom" Aleksej Lihačov, prenose "RIA Novosti".

"U ponedeljak je lansirano šest ukrajinskih dronova na Energodar. Sve ih je uništila ruska protivvazdušna odbrana. Napadnuti su gradski park, Dom kulture 'Savremenik' i kancelarija Jedinstvene Rusije", kazao je Lihačov, ocenjujući da je očigledno da je to odgovor na glasanje stanovnika Energodara na lokalnim izborima.

Prema njegovim rečima, u toku jednog dana glasanja na lokalnim izborima od 8. do 10. septembra, stranka Jedinstvena Rusija dobila je 86 odsto glasova birača u Energodaru.

Podsetimo, Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi, a od oktobra 2022. godine nuklearka se nalazi pod kontrolom Ruske Federacije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je u više navrata najavljivala potrebu stvaranja bezbednosne zone oko Zaporoške NE. 

image