Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Ne pregovaramo sa SAD

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost potvrdio kontakte između SAD i Rusije u cilju smanjenja rizika od upotrebe nuklearnog oružja

Moskva ne pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o Ukrajini, rekao je novinarima zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko odgovarajući na pitanje novinara o komunikaciji SAD i Rusije, prenose "RIA Novosti". 

"Ne, ne pregovaramo sa njima", odgovorio je.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je odbio da komentariše članak "Vol Strit Džornal" časopisa koji je izvestio o navodnim kontaktima SAD i Rusije, i rekao da "anglosaksonske novine objavljuju mnogo laži".

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan prokomentarisao je medijske izveštaje koji tvrde da je vodio razgovore sa ruskim zvanicnicima. Gospodin Salivan nije precizirao da li je zaista imao lični kontakt sa Kremljom, ali je potvrdio činjenicu pregovora Vašingtona i Moskve.

"Postojala je mogućnost da imamo kontakte sa Rusijom na visokom nivou u cilju smanjenja rizika od upotrebe nuklearnog oružja, kao i definisanje posledica njegove moguće upotrebe. Nismo obelodanili kanale preko kojih su ovi kontakti ostvareni da bismo ih zaštitili", rekao je Salivan na Savetu za spoljne poslove.

"Vol Strit Džurnal" i "Rojters" su ranije izvestili da je Salivan poslednjih meseci bio u kontaktu sa pomoćnikom ruskog predsednika Jurijem Ušakovim i sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim. Navodi se da cilj razgovora sa ruskim zvaničnicima nije bio rešavanje sukoba u Ukrajini, već "zaštita od rizika eskalacije" i održavanje kanala komunikacije otvorenim.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer nije potvrdila niti demantovala informacije, ali je rekla da su kontakti Vašingtona sa Moskvom usmereni na "smanjenje rizika" između zemalja.