Kremlj: Sporazum o žitu na "stend baju"

Za sada nema napretka u ispunjavanju ruskih uslova za obnovu Crnomorske inicijative, ističe Peskov

Sporazum o žitu je "na čekanju", nema napretka koji bi doprineo njegovom obnavljanju, ukazuje portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula. Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da ga neće produžiti, jer, kako je i predsednik Rusije Vladimir Putin pre toga više puta ukazivao, uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje ne ispunjavaju svoje obaveze.

Zapad je najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a nikada nije ostvaren glavni cilj – snabdevanje siromašnih zemalja, uključujući i afričke, isticao je Putin više puta.

Međutim, nakon što je Rusija istupila, Ujedinjene nacije navode da su spremne da pristanu na sve uslove ruske strane za nastavak Sporazuma o žitu, pisao je ranije "Bild" pozivajući se na poverljivo pismo generalnog sekretara UN Antonija Gutereša ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu od 28. avgusta.

Gutereš u pismu poziva Lavrova da "izgradi sporazum između Sekretarijata UN i Ruske Federacije na osnovu četiri ključna principa", uz pomoć kojih je moguće da se Crnomorska inicijativa obnovi.

Nakon što je Sporazum o žitu prestao da važi, ponovo je na snazi "privremeni opasni režim" u severozapadnom delu Crnog mora, a ukinut je i morski koridor zbog čega zapadne zemlje traže alternativne rute.

Ukrajina je tada objavila da će na sve brodove koji plove ka ruskim lukama u Crnom moru smatrati legitimnim ciljem koji prevozi vojni teret. Rusko Ministarstvo odbrane nije ostalo bez odgovora, objavilo je da isto važi i za brodove koji plove ka ukrajinskim lukama.