Rusija

Ruski novinari: Umesto da se izvini zbog diskriminacije, Francuska baca nove uvrede

Odluku francuskog predsednika da zabrani novinarki da prisustvuje konferenciji samo zato što je Ruskinja Marija Zaharova je nazvala "divljom manifestacijom nacizma", a MSP Francuske nije želelo da komentariše sporni događaj navodeći da je Zaharova "nadaleko čuvena po preterivanju"
Ruski novinari: Umesto da se izvini zbog diskriminacije, Francuska baca nove uvredeGetty © Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske ne želi da prizna činjenicu da je ruska novinarka diskriminisana na osnovu nacionalnosti i ne nalazi za shodno da se izvini, što ukazuje na njihovu neprofesionalnost, saopštio je Savez ruskih novinara.

Pritom, MSP Francuske je optužilo portparolku ruskog MSP Mariju Zaharovu da "preteruje" i odbilo da komentariše njenu izjavu o izbacivanju ruske novinarke sa konferencije francuskog predsednika Emanuela Makrona na marginama samita G20 u Indiji.

"Nemamo komentar u vezi sa izjavama Marije Zaharove koja je nadaleko čuvena po preterivanju", odgovorili su u francuskom ministarstvu.

Odluku Makrona da zabrani novinarki da prisustvuje konferenciji samo zato što je Ruskinja Zaharova je ranije nazvala "divljom manifestacijom nacizma".

"Za to jednostavno nema opravdanja, nema razloga. Sa ovakvim ponašanjem se suočavaju predstavnici ruskog civilnog društva, kulture, raznih naučnih oblasti. Ne izdaju im vize, otkazuju im planirane događaje, brane im da prisustvuju određenim konferencijama, takmičenjima. Ovo nije ništa drugo nego rasizam", istakla je ona.

Na marginama samita, pre Makronove konferencije ruskoj novinarki Jekaterini Nadoljskoj nije bilo dozvoljeno da prisustvuje obraćanju francuskog predsednika, pojašnjava Savez novinara Rusije (SŽR).

S druge strane, u Rusiji je akreditovano čak 11 francuskih novinara kojima je dozvoljeno da prisustvuju svim zvaničnim događajima.

Kao odgovor, rusko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je izvinjenje od Francuske za "manifestaciju rasne diskriminacije i agresivnog nacionalizma", ali ostalo je bez izvinjenja i sa još jednom uvredom.

"SŽR izražava krajnje nezadovoljstvo stavom francuskog MSP, koje nije smatralo potrebnim da prizna očigledne činjenice diskriminacije novinara na osnovu nacionalnosti i nije smatralo da je neophodno da, u najmanju ruku, ponudi zvanično izvinjenje ruskoj strani", navodi se na sajtu udruženja.

Ovakav pristup rešavanju situacije je neprofesionalan, jer Francuska ne želi da preuzme odgovornost za svoje postupke, ističe SŽR i dodaje da ovo nije prvi slučaj u kome francuske vlasti ometaju normalan rad ruskih novinara.

"Očigledno se plaše tuđih pitanja", istakao je čelnik SŽR Vladimir Solovjov u komentaru za RT.

image