Rusija

Putin i Kim Džong Un: Rusija i Severna Koreja deluju u ime mira, pobeda nad "zlim silama" (VIDEO)

Uveren sam u pobedu ruske vojske i naroda nad "zlim silama", rekao je severnokorejski lider
Putin i Kim Džong Un: Rusija i Severna Koreja deluju u ime mira, pobeda nad "zlim silama"  (VIDEO)© kremlin.ru/Фото: Владимир Смирнов, ТАСС

Rusija i Severna Koreja deluju u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom ručka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

"Naši odnosi su nastali tokom korejske borbe za slobodu 1945. godine, kada su sovjetski i korejski vojnici, rame uz rame uništili japanske militariste. I danas nastojimo da ojačamo veze prijateljstva i dobrosusedstva. Delujemo u ime mira, stabilnosti i prosperiteta našeg zajedničkog regiona", poručio je Putin.

Ruski predsednik je dodao da se zvanična poseta severnokorejskog lidera odvija u prijateljskoj atmosferi.

Putin je skrenuo pažnju na obimnu agendu i program aktuelne posete Kim Džong Una. Kako je rekao, ona ne uključuje samo posetu kosmodromu "Vostočni", već i druge velike visokotehnološke klastere, industrijska preduzeća i inovacione centre na ruskom Dalekom istoku.

Lider Severne Koreje je kazao da je uveren u pobedu ruske vojske i naroda nad "zlim silama".

"Uvereni smo da će ruska vojska i narod sigurno izvojevati veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje 'nagomilanog zla', koje pretenduje na hegemoniju i hrani ekspanzionističke iluzije. Verujemo da će Rusija pobediti kako bi stvorila stabilno okruženje za razvoj", poručio je Kim Džong Un.

Naime, Putin i Kim Džong Un sastali su se na kosmodromu "Vostočni".

U uvodnom delu sastanka, koji je bio otvoren za medije, Putin je najavio da će biti reči o ekonomskoj saradnji, humanitarnim pitanjima i situaciji u regionu.

Kim Džong Un je istakao da Pjongjang podržava sve odluke Moskve koja trenutno štiti svoj državni suverenitet i bezbednost, u nadi da će se obe zemlje uvek zajedno boriti protiv imperijalizma.

Putin je napomenuo da se sastanak odvija u značajnom trenutku, s obzirom da je Severna Koreja nedavno proslavila 75 godina od formiranja Republike i uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Rusijom i podsetio da je upravo Moskva prva priznala državni suverenitet i nezavisnost Severne Koreje.

"Uskoro ćemo slaviti 80 godina borbe za nezavisnost i pobedu korejskog naroda u ratu. To je važan datum, jer naša država pomagala korejskim prijateljima u borbi za nezavisnost", rekao je Putin.

Kim Džong Un se zahvalio ruskom lideru na pozivu i toploj dobrodošlici, navodeći da je od prvog momenata osetio iskreno prijateljstvo Rusije.

"Sovjetski Savez jeste imao veliku ulogu u borbi za nezavisnost Severne Koreje, naše prijateljstvo ima duboke korene. Siguran sam da ćemo ostati zajedno u borbi protiv imperijalizma. Naš prvi prioritet je razvoj odnosa sa Ruskom Federacijom", istakao je Kim Džong Un.

Sastanak se odvija u prisustvu delegacija, a ako bude potrebe, nastaviće se u četiri oka.

Sa ruske strane u pregovorima učestvuju zamenik šefa predsedničke administracije i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, potpredsednik vlade – ministar industrije Denis Manturov, ministar odbrane Sergej Šojgu, zamenik premijera Aleksej Overčuk, ministar saobraćaja i ministar za prirodne resurse.

U pratnji severnokorejskog lidera su, kako je prenela Centralna novinska agencija Severne Koreje, ministar spoljnih poslova zemlje Čoe Son Hi, načelnik odeljenja za vojnu administraciju Centralnog komiteta Radničke partije Park Čong Čon, zamenik načelnika Centralnog vojnog komiteta Li Bjung Čol i drugi visoki zvaničnici i vojna lica.

Predsednik Rusije dočekao je lidera Severne Koreje Kim Džong Una na kosmodromu "Vostočni", koji su pre sastanka obišli, javlja dopisnik "RIA Novosti".

Kim Džong Un je zahvalio Putinu na pozivu da poseti Rusiju.

"Hvala vam što ste nas pozvali i srdačno primili uprkos drugim obavezama", rekao je severnokorejski predsednik.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Moskva pomoći Pjongjangu u proizvodnji satelita, Putin je odgovorio da su on i lider Severne Koreje zbog toga došli na kosmodrom.

"Zato smo došli ovde. Lider Severne Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehniku. Oni pokušavaju da unaprede svoj svemirski program", rekao je Putin novinarima, napominjući da će severnokorejskoj delegaciji biti pokazani novi objekti.

Na pitanje da li će se na pregovorima razgovarati o vojnotehničkoj saradnji, Putin je odgovorio da će se razgovarati o svim temama.

"Ima vremena", dodao je ruski lider i podsetio da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno posetio Severnu Koreju.

Dvojica lidera obišla su gradilište lansirne rampe raketnog kompleksa "Angara". Radovi na izgradnji lansirnog kompleksa počeli su 31. maja 2019. godine, a trenutno se njegova izgradnja privodi kraju.

Putin je doputovao iz Vladivostoka gde je učestvovao na Istočnom ekonomskom forumu.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio da će među temama o kojima će se razgovarati biti bilateralni odnosi i razmena mišljenja o međunarodnim poslovima, a takođe i o "saradnji u osetljivim oblastima".

Ovo je prva poseta inostranstvu Kim Džong Una ove godine i njegova druga poseta Rusiji, prva posle 2019. godine.

image