Peskov: Nikakve sankcije ni prepreke ne mogu da unište odnos Rusije i Severne Koreje

Saradnja Moskve i Pekinga se odvija na obostranu korist, a ne protiv bilo koga, poručio je portparol Kremlja

Rusija i Severna Koreja sarađuju u korist naroda dveju zemalja, a ne protiv bilo koga. Bilateralni odnosi Moskve i Pjongjanga ne bi trebalo da budu predmet zabrinutosti trećih zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Govoreći o saradnji Ruske Federacije i Severne Koreje, Peskov je napomenuo da ceo spektar odnosa uključuje interakciju u oblasti vojno-tehničke saradnje i razmenu mišljenja o bezbednosti, kao i da će sve biti sprovedeno u delo.

"Sva ostala pitanja se tiču samo naše dve zemlje, dve suverene zemlje i ne bi trebalo da budu predmet zabrinutosti trećih država. Jer naša saradnja se odvija u korist naroda naših zemalja, a ne protiv bilo koga", kazao je Peskov u intervjuu za kanal "Rusija".

Portparol Kremlja je dodao da sankcije UN Severnoj Koreji neće biti prepreka odnosima sa Ruskom Federacijom.

"Rusija zadržava svoj stav u UN o pitanju sankcija Severnoj Koreji, ali to ne može, ne treba i neće biti prepreka daljem razvoju rusko-severnokorejskih odnosa, čak i uprkos bilo kakvim pritiscima spolja", naglasio je.

Severnokorejski lider doputovao je u Rusiju, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U uvodnom delu sastanka, koji je bio otvoren za medije, Putin je najavio da će biti reči o ekonomskoj saradnji, humanitarnim pitanjima i situaciji u regionu.

Kim Džong Un je istakao da Pjongjang podržava sve odluke Moskve koja trenutno štiti svoj državni suverenitet i bezbednost, u nadi da će se obe zemlje uvek zajedno boriti protiv imperijalizma.

Kim je stigao u posetu zajedno sa najvišim vojnim zvaničnicima koji rukovode fabrikama oružja i municije, preneo je AP.

Ovo je prva poseta inostranstvu Kim Džong Una ove godine i njegova druga poseta Rusiji, prva posle 2019. godine.