Putin otkrio detalje razgovora sa Džong Unom: Formiraćemo logistički trougao sa Kinom (VIDEO)

Poseta severnokorejskog lidera Rusiji se nije završila, otputovao je u Vladivostok gde će imati nekoliko sastanaka sa vojnim vrhom Rusije, navodi predsednik

Rusija i Severna Koreja planiraju da prodube saradnju u transportnoj sferi, tj. logistici, železnicama, putevima i obnovi pomorskih luka, kako bi formirale logistički trougao koji će biti jako koristan i čiji će deo voditi u Kinu, otkriva predsednik Rusije Vladimir Putin za emisiju "60 minuta".

Dobro isplanirana logistika koja će povezivati železnice, puteve i luke doprineće povećanju obima prevoza, pojašnjava lider Rusije.

Razgovori su prošli kako treba, bili su produktivni, otvoreno smo govorili o situaciji u regionu i svetu, navodi Putin.

"Kovid-19 je doneo veliku štetu, jer je Severna Koreja bila faktički izolovana od spoljnog sveta. Ali, uprkos tome, imamo mnogo interesantnih projekata", navodi Putin.

Na sastanku je bilo reči i o razvoju poljoprivrede, u čemu Rusija ima šta da ponudi, kaže Putin i dodaje da Moskva Pjongjangu pruža i humanitarnu pomoć, premda je poželjno da sarađuju na ravnopravnoj osnovi, za šta, kako dodaje, postoje solidne perspektive.

Što se tiče vojnotehničke saradnje, ima određenih ograničenja koje Rusija poštuje, ali ima i stvari o kojima se razmišlja i na kojima se radi, pojašnjava Putin.

"Rusija je zadovoljna onim što ima, ali je spremna da razmatra nove mogućnosti u okviru postojećih pravila", zaključuje predsednik.

Poseta severnokorejskog lidera Kim Džong Una Rusiji se nije završila, navodi Putin.

"Predsednik ima gust raspored. Nakon što smo završili razgovore, uputio se u Vladivostok gde će posetiti fabrike u kojima se proizvodi avionska tehnika, vojna i civilna. Nakon toga će imati niz sastanaka sa vojnim vrhom Rusije koji će se suštinski svesti na demonstraciju sposobnosti ruske Tihookeanske flote. Govoriće i o pitanjima vezanim za ekologiju i obrazovanje, s obzirom na to da predsednik Severne Koreje ima u planu posetu Istočnom Federalnom univerzitetu Akademije nauka Ruske Federacije, preciznije, laboratorijama koje se bave biologijom mora", rekao je Putin.