Rusija

Kim Džong Un pozvao Putina da poseti Severnu Koreju

Predsednik Rusije sa zadovoljstvom je prihvatio poziv i još jednom izrazio spremnost da dosledno nastavi istoriju i tradiciju rusko-korejskog prijateljstva, preneli su severnokorejski mediji
Kim Džong Un pozvao Putina da poseti Severnu Koreju© TANJUG/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Severnu Koreju, što je ruski predsednik prihvatio, javlja Severnokorejska centralna telegrafska agencija (KCNA).

"Nakon sastanka sa ruskim predsednikom, Kim Džong Un je ljubazno pozvao predsednika Putina da poseti Severnu Koreju u bilo koje vreme. Predsednik Rusije sa zadovoljstvom je prihvatio poziv i još jednom izrazio spremnost da dosledno nastavi istoriju i tradiciju rusko-korejskog prijateljstva", navodi agencija.

Kako se dodaje, lider Severne Koreje je takođe rekao da će njegova poseta Rusiji "podići odnose saradnje između dveju zemalja na novi nivo".

Severnokorejski mediji su objavili da su se Kim i Putin saglasili da dodatno ojačaju stratešku i taktičku saradnju u suočavanju sa, kako su naveli, "vojnim pretnjama, provokacijama i tiranijom imperijalista".

Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Severna Koreja može da obezbedi isporuke oružja i municije Rusiji za rat u Ukrajini.

Moskva i Pjongjang su negirali takve namere.

Naime, ruski predsednik Vladimir Putin i lider Severne Koreje sastali su se juče na kosmodromu "Vostočni". 

Putin je skrenuo pažnju na obimnu agendu i program aktuelne posete Kim Džong Una. Kako je rekao, ona ne uključuje samo posetu kosmodromu "Vostočni", već i druge velike visokotehnološke klastere, industrijska preduzeća i inovacione centre na ruskom Dalekom istoku.

Lider Severne Koreje je kazao da je uveren u pobedu ruske vojske i naroda nad "zlim silama".

"Uvereni smo da će ruska vojska i narod sigurno izvojevati veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje 'nagomilanog zla', koje pretenduje na hegemoniju i hrani ekspanzionističke iluzije. Verujemo da će Rusija pobediti kako bi stvorila stabilno okruženje za razvoj", poručio je Kim Džong Un.

Ruski predsednik i lider Severne Koreje su se poslednji put sreli u aprilu 2019. godine u Vladivostoku, a jučerašnje putovanje je prva Kimova poseta inostranstvu od tada, pošto je Severna Koreja zatvorila granice zbog pandemije korone.

image