Moldavija razbuktala antirusku kampanju: Rusija uputila protest zbog proterivanja šefa "Sputnjika"

Službenici migracione službe došli su u kuću Denisova u Kišinjevu, odvukli ga u automobil i odvezli ga do aerodroma s nalogom za deportaciju prvim letom

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je oštar protest otpravniku poslova Moldavije u Rusiji Sergiju Gončerenku zbog proterivanja rukovodioca "Sputnjika" za moldavsko tržište Vitalija Denisova.

Gončerenko je dan ranije pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zbog neosnovane i provokativne odluke Kišinjeva da protera Denisova, navodi se u saopštenju MSP.

Ruska strana ovaj korak smatra delom antiruske kampanje koju je pokrenuo zvanični Kišinjev zahteva da moldavska strana prekine politički motivisan progon medijskih resursa na ruskom jeziku i da se pridržava međunarodnih obaveza u oblasti sloboda govora i medija i osiguranja prava novinara, ističe ministarstvo.

Ovakav neprijateljski korak Kišinjeva neće ostati bez adekvatnog odgovora, upozorava ruska strana.

Službenici migracione službe došli su u kuću Denisova u Kišinjevu, odvukli ga u automobil i odvezli ga do aerodroma s nalogom za deportaciju prvim letom, rekao je ranije rukovodilac novinske agencije za "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, moldavske vlasti smatraju da on predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, nisu mu pružile priliku da se žali na odluku o deportaciji, nisu mu dali vremena "čak ni da samo uzme novac, stvari, dokumenta".

Situacija oko njegovog deportacije iz Moldavije neće uticati na rad "Sputnjika" u Moldaviji, svi će raditi svoj posao profesionalno, kao i do sada, istakao je Denisov i dodao da planira da podnese žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, svestan da je Moldavija izgubila ogroman broj slučajeva u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.