Lavrov: Stav Mjanmara o Ukrajini uravnotežen, zadovoljni smo dijalogom

U dijalogu sa mjanmarskom delegacijom, Rusija je istakla šta sve radi kako bi se ukrajinska kriza rešila, rekao je šef ruske diplomatije

Stav Mjanmara o situaciji u Ukrajini je uravnotežen i izbalansiran, a Rusija je i danas ponovila da je spremna da razmotri bilo koju ozbiljnu inicijativu, koja bi uzimala u obzir novu "realnost na zemlji" i interese Ruske Federacije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji sa kolegom iz Mjanmara, Tan Svejom.

U dijalogu sa mjanmarskom delegacijom, Rusija je istakla šta sve radi kako bi se ukrajinska kriza rešila, ocenjujući napore svih država koje su istupile sa nekakvim mirovnim predlogom koji bi trebalo da stavi tačku na konflikt, dodao je on.

Državne Globalnog Juga su, na primer, iskreno zainteresovane za rešenje krize u Ukrajini, istakao je Lavrov. 

Ocenjujući dijalog sa mjanmarskom delegacijom, Lavrov je kazao da je zadovoljan proteklim razgovorima. 

"Govorili smo o regionalnim i globalnim pitanjima", i konstatovali da se slažemo u najbitnijim od njih, prokomentarisao je on.

"Tendencije u Azijsko-pacifičkom regionu nisu tako prijatne", i Rusija smatra da u tom delu sveta treba da bude zastupljena jedna stabilna, ravnopravna arhitektura bezbednosti, pošto Zapad pokušava da suzbije razvoj pojedinih država, između ostalog i putem posebnih mehanizama koji imaju za cilj smanjenje značaja ASEAN-a (Asocijacije nacija jugoistočne Azije), kaže šef ruske diplomatije. 

Komentarišući dosadašnju saradnju Rusije i Mjanmara, on je još naveo da "prijatelji iz Mjanmara aktivno učestvuju" na različitim forumima, događajima, koji se održavaju u Rusiji, da dve državu imaju "intenzivan politički dijalog", te da je u planu jačanje saradnje u humanitarnoj i kulturnoj sferi. Do sada, u Rusiji se odškolovalo oko 7.000 državljana Mjanmara. Poseban potencijal saradnje primećen je u sferi energetike, telekomunikacija, transporta, informacionih tehnologija, prehrambenoj industriji, dok je turizam prepoznat kao grana koja bi bila interesantna za državljane iz Rusije. Poseban akcenat tokom današnjih razgovora bio je posvećen trgovinsko-ekonomskoj saradnji, a bilo je reči i o finansijsko-bankarskom sektoru, dodao je Lavrov.