Rusija

"Skaj njuz": Ukrajina upotrebila rakete "storm šedou" u napadu na Sevastopolj?

Ova tvrdnja nije zvanično potvrđena
"Skaj njuz": Ukrajina upotrebila rakete "storm šedou" u napadu na Sevastopolj?www.globallookpress.com © Aleksander Lyskin

Ukrajina je upotrebila britanske krstareće rakete "storm šedou" u napadu na fabriku za remont brodova "Ordžonikidze" u Sevastopolju, preneo je Skaj njuz, pozivajući se na neimenovane zapadne i ukrajinske izvore. Ova tvrdnja nije zvanično potvrđena.

Tri neidentifikovane rakete pogodile su u sredu u ranim jutarnjim satima objekat za remont brodova "Ordžonikidze" u Sevastopolju. Usled napada krstarećim raketama oštećena su dva ruska broda koja su bila na remontu. Četiri od 24 osobe povređene u napadu su u teškom stanju.

Rusko Ministarstvo odbrane nije navelo o kojim projektilima je reč, samo da ih je bilo deset, a sedam je presretnuto. Ukrajina je brzo preuzela odgovornost za napad, ali nije precizirala koja vrsta oružja je korišćena.

"Bio je to 'storm šedou'", rekao je neimenovani izvor za Skaj njuz, koji je napad nazvao "smelim".

Kako je napomenuo Skaj njuz, načelnik Kraljevske mornarice, admiral Ben Ki, odgovarajući na pitanja novinara na međunarodnoj izložbi naoružanja u Londonu, nije potvrdio upotrebu raketa "storm šedou" u napadu ukrajinskih oružanih snaga, ali je ukazao da ove akcije "pokazuju šta se može postići inovativnim pristupima i spremnošću da se rizikuje".

image