Rusija

Šef kineske diplomatije danas stiže u Moskvu; Peking: Bitni razgovori o bezbednosti

Svega dan nakon razgovora sa savetnikom Bele kuće Džejkom Salivanom, Vang Ji odlazi u Rusiju, u kojoj će ostati do 21. septembra i razgovarati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom
Šef kineske diplomatije danas stiže u Moskvu; Peking: Bitni razgovori o bezbednostiwww.globallookpress.com © MFA Russia

Poseta kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia Rusiji ima za cilj razvoj bilateralnih odnosa, razmenu mišljenja o bitnim temama, pre svega o strateškoj bezbednosti Moskve i Pekinga, ali i realizaciju već postignutih dogovora, rekla je danas portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vang Ji bi, kako je ranije saopšteno, trebalo da doputuje u Rusiju danas, a poseta će trajati do 21. septembra. U Moskvi će razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Kako je pre nekoliko dana preneo TASS, ministri će razgovarati o ukrajinskoj krizi, bezbednosti u azijsko-pacifičkom regionu, pokušajima širenja uticaja NATO-a u tom delu svetu, projektu AUKUS, ali i jačanju saradnje u okviru G20, Šangajske organizacije za saradnju i BRIKS-a, budući da je doneta odluka o proširenju ovog ekonomskog bloka.

Lavrov je sa kineskim kolegom telefonom razgovarao i 7. avgusta, kada mu je čestitao što je još jednom izabran na tu funkciju. Vang Ji se na poziciji ministra spoljnih poslova Kine nalazi od 2013. godine. Ministri su se uživo videli i u Južnoj Africi, na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja koje ulaze u BRIKS. 

Jačanje saradnje sa Pekingom Moskva je označila kao jedan od prioriteta.

Obe strane neretko ističu da najčešće zauzimaju isti ili sličan stav o najbitnijim pitanjima. I jedna i druga zemlja osuđuju neprijateljsku politiku zapadnog bloka i bore se protiv pokušaja suzbijanja njihovog razvoja. 

Trgovinska saradnja je, takođe, u porastu, a, prema zvaničnim podacima ruske strane, tokom poslednje dve godine udeo rublje i juana u plaćanjima između Moskve i Pekinga porastao je sa 25 do čak 80 odsto.

I to nije kraj. Rusija i Kina nameravaju da tu brojku povećaju. 

Današnja poseta Vang Jia Moskvi organizovana je svega dan nakon razgovora Vang Jia sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom. Više o tome pročitajte ovde

image