Rusija

Peskov objasnio kakvu reformu Saveta bezbednosti UN traži Rusija

Potrebna je veća uključenost svih država koje su sve glasnije i sve više utiču na dešavanja u svetu, naveo je portparol Kremlja
Peskov objasnio kakvu reformu Saveta bezbednosti UN traži Rusija© Tanjug/Alexander Wilf, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija treba da prođe kroz reformu, kojom bi bila "maksimalno povećana" njegova efikasnost, budući da se radi o "izuzetno važnom međunarodnom organu", rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Za to je, kako je naveo, "naravno potreban konsenzus svih učesnika i, naravno, veća inkluzivnost kada je reč upravo o onim državama, koje su u poslednje vreme stekle dodatnu ulogu, koje u znatno većoj meri utiču na bezbednost u svetu, svetsku ekonomiju i sve su glasnije". 

Peskov je istakao da su za reformu Saveta bezbednosti neophodni pregovori koje je potrebno započeti što pre.

Na ovu temu ranije su govorili i zvaničnici iz nekih drugih država. Više njih izjavilo je da smatraju da bi SB UN trebalo reformisati.

Izjava Kremlja podudara se sa današnjim početkom sednice Generalne skupštine UN koja će trajati do 22. septembra. Rusku Federaciju predstavljaće ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

image