Rusija

Ruski predstavnik pri UN: Mnoge zemlje shvataju da isporuke oružja Kijevu ometaju postizanje mira

Jasno je da je režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zapravo iscrpeo sopstvene resurse i da se "održava" samo zahvaljujući pomoći Zapada, kaže ruski diplomata
Ruski predstavnik pri UN: Mnoge zemlje shvataju da isporuke oružja Kijevu ometaju postizanje mirawww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Mnoge zemlje su svesne činjenice da isporuka zapadnog oružja kijevskom režimu ometa postizanje mirnog rešenja ukrajinske krize, izjavio je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski, prenosi TASS.

"Ako pogledate govore na sastancima UN, videćete da mnogi ljudi snabdevanje zapadnim oružjem nazivaju faktorom koji sprečava postizanje mirnog rešenja u Ukrajini ili oko Ukrajine, ma kako neko pristupio tome", kazao je Poljanski.

Kako je dodao, očigledno je da slanje oružja u zonu sukoba u tim uslovima - kada je jasno da je režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zapravo iscrpeo sopstvene resurse i da se "održava" samo zahvaljujući pomoći Zapada - ne doprinosi približavanju miru.

Ruski diplomata je napomenuo da se zapadnim državama "ne dopadaju priče u vezi sa snabdevanjem oružjem i radije bi se ograničile na promociju onih činjenica koje smatraju nezgodnim za Rusiju, a koje su u velikoj meri lažne". 

"Ako izostavimo Sjedinjene Države i njihove satelite, koji deluju na osnovu blokovske discipline, onda se ispostavlja da oni koji deluju van ovog bloka izražavaju zabrinutost u tim scenarijima, gde isporuka zapadnog oružja postaje sve opipljiviji element ove brige", ​​zaključio je Poljanski.

Poljanski je ranije izjavio da je Rusija zatražila da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 12. septembra održi sastanak posvećen isporukama zapadnog oružja Ukrajini.

On je istakao i da je albansko predsedavanje Savetu bezbednosti, zajedno sa američkom misijom, zatražilo za 8. septembar otvoreni brifing povodom godišnjice referenduma u ​​Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti održanog u septembru 2022. godine o pristupanju Rusiji, preneo je TASS.

image