Rusija

Rusija: Obim proizvodnje raznih vrsta naoružanja povećan do 10 puta

Preduzeća uključena u realizaciju programa državnih nabavki rade danonoćno, rekao je industrijski direktor za naoružanje, municiju i specijalnu hemiju državne korporacije "Rosteh" Bekhan Ozdojev
Rusija: Obim proizvodnje raznih vrsta naoružanja povećan do 10 putawww.globallookpress.com © Kalashnikov Media/via Globallookpress.com

Proizvodnja dronova-kamikaza "lanset", PVO sistema "kub", kao i dronova "tahion" i "granat" biće višestruko povećana zbog proširenja proizvodnih kapaciteta, izjavio je industrijski direktor za naoružanje, municiju i specijalnu hemiju državne korporacije "Rosteh" Bekhan Ozdojev, prenosi TASS.

"Prošireni su proizvodni kapaciteti bespilotnih letelica, zbog čega će se proizvodnja modela 'kub', 'lanset', 'granat', 'tahion' i drugih višestruko povećati", kazao je Ozdojev.

Ozdojev je takođe podsetio na planove da se udvostruči proizvodnja raketa "kitolov", "strela", kao i raketa 9M333 (deo sistema "strela 10").

Kako je naveo, najveći rast proizvodnje u okviru realizacije državnih nabavki zabeležen je segmentu tenkova i borbenih vozila, višecevnih raketnih sistema, teških termobaričnih sistema, termovizori i drugih optičkih instrumenata.

"Preduzeća uključena u realizaciju programa državnih nabavki rade danonoćno. Obim proizvodnje raznih vrsta naoružanja povećan je od dva do 10 puta, za neke vrste i na desetine puta", objasnio je Ozdojev, istakavši da je povećana proizvodnja projektila za komplekse "kinžal", "iskander" i "pancir", avijacionih bombi, artiljerijskih i tenkovskih granata.

Prema njegovim rečima, kompanija je trupama pre roka isporučila bacače granata GM-94, koji su posebno traženi među jurišnim jedinicama u zoni Specijalne operacije, jer omogućava da se efikasno gađa utvrđeni neprijatelj.

Ozdohev je dodao da bacač granata ima radijus eksplozije projektila do pet metara, što je bezbedno za strelca i omogućava operacije u gustim urbanim sredinama, kao i u zatvorenom prostoru.

"Bacači granata GM-94 su izuzetno traženi u oblasti Specijalnih vojnih operacija, jer imaju odličnu ergonomiju, malu težinu i mali trzaj. Ovo je posebno važno za vojna lica koja se bore sa ukopanim neprijateljem gotovo licem u lice", zaključio je.

image