Rusija

Zaharova o napadu na Konstantinovku: Potpuna demilitarizacija Kijeva vitalna potreba

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova prokomentarisala je novi članak "Njujork tajmsa" koji otkriva da je za raketni napad u kojoj je poginulo desetine Ukrajinaca odgovorna ukrajinska vojska
Zaharova o napadu na Konstantinovku: Potpuna demilitarizacija Kijeva vitalna potreba© Tanjug/AP Photo/Libkos

Potpuna demilitarizacija kijevskog režima nije samo zahtev, to je potreba od vitalnog značaja, navodi portparolka ruskog ministarstva odbrane Marija Zaharova komentarišući istragu "Njujork tajmsa" koja je otkrila da su rakete koje su pogodile pijacu i odnele živote civila ipak doletele sa teritorije koju kontroliše ukrajinska vojska.

"Ma koliko navodno nezavisne međunarodne istražne grupe prikrivale svoje mezimce i čak i da je tekst objavljen nenamerno, svima je jasno da je demilitarizacija rešenje", napisala je Zaharova na Telegramu.

"Njujork tajms" je juče objavio zaista senzacionalnu istragu za nivo aktuelnih američkih medija", navodi ona i tvrdi da naslovu "Ukrajina bombarduje sopstvene gradove" nisu potrebni navodnici – "zato što je kijevski režim to uvek radio, i nastavlja da radi".

U nesreći na pijaci u Konstantinovki 6. septembra poginulo je najmanje 16 Ukrajinaca nakon eksplozije projektila 9M38 ispaljene iz sistema "buk", navodi Zaharova i podseća da je ista klasa sistema PVO korišćena u incidentu sa malezijskim Boingom 2014. godine.

Raketni napad 6. septembra na Konstantinovku koja se nalazi u DNR bio je jedan od najsmrtonosnijih u zemlji poslednjih meseci, ocenila je Zaharova.

"Zelenski je za napad okrivio ruske 'teroriste', a mnogi mediji su preneli njegove reči. Ali dokazi koje je prikupio i analizirao američki list argumentovano sugerišu da je katastrofalni napad prouzrokovala ukrajinska PVO raketa ispaljena iz lansera 'buk'", piše ona.

Ali to nije sve, nastavila je.

"U tekstu američkog lista se navodi da su ukrajinske vlasti pokušale da izvedu informativnu specijalnu operaciju, očigledno, dobro znajući ko je kriv za smrt na pijaci", ističe Zaharova.

Naime, kijevski režim je zabranio novinarima pristup ostacima raketa i području pogođenom udarom. Uprkos tome, svi analizirani podaci - snimci kamera, fotografije kratera od eksplozije, zvuci lansiranja raketa, iskazi očevidaca – bukvalno sve govori o očiglednoj krivici Oružanih snaga Ukrajine.

"Kijevske vlasti su učinile isto posle tragedije sa malezijskim Boingom – nisu pustili Malezijce da pristupe olupini niti su ih uključili u istražnu grupu, a SAD nisu podelile materijale koje su zabeležili njihovi sateliti" podseća ona.

"Ni ranije, 2014. godine, Kijev nije zatvorio nebo nad teritorijom aktivnih neprijateljstava, što je dovelo do obaranja civilnog aviona. I tada su u blizini bili razmešteni PVO sistemi 'buk', uz pomoć kojih je Kijev sada bombardovao sopstvenu pijacu", piše Zaharova i pronalazi analogiju u delovanju kijevskog režima.

image