Rusija

Govor Bajdena pred UN: Mlak osvrt na stanje u Ukrajini

Američki predsednik održao je govor u Generalnoj skupštini UN o svim važnim pitanjima sa kojima se svet suočava, ne ponudivši ništa posebno novo
Govor Bajdena pred UN: Mlak osvrt na stanje u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Sjedinjene Države žele "bezbedniji, prosperitetniji i pravedniji svet za sve ljude" jer je naša budućnost povezana sa ostatkom sveta i nijedna zemlja ne može sama da odgovori na izazove današnjice, poručio je danas američki predsednik Džozef Bajden, obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

SAD "moraju da predvode u ovom kritičnom trenutku, da rade sa zemljama u svakom regionu, povezujući ih zajedničkim ciljem, udružujući se sa partnerima koji dele zajedničku viziju budućnosti sveta".

Zanimljivo je da se u govoru, Bajden nije previše fokusirao na Ukrajinu - naročito u poređenju sa prošlogodišnjim kada je bila glavna tema - poručivši da ne treba dozvoliti Rusiji da "brutalizuje" Ukrajinu bez posledica i ponovivši da SAD podržavaju Kijev i njihova nastojanja za postizanje "diplomatskog rešenja i trajnog mira".

U pokušaju da rasprši ideje da Amerika podstiče rivalitet i tenzije širom sveta kroz sukobe sa Rusijom i Kinom, Bajden je poručio da samo Moskva stoji na putu miru.

Kada je reč o Kini, Bajden je naglasio da će SAD "odgovorno upravljati" konkurencijom kako ne bi "skliznuli u sukob". Amerika će se uvek protiviti agresiji i zastrašivanju ali je spremna da radi sa Pekingom na pitanjima poput klimatske krize, dodao je on.

Klimatska pitanja su bila tema i dosadašnjih govora, a Bajden je podsetio na  toplotne talase u SAD i Kini, suše na Rogu Afrike i nedavne poplave u Libiji. "Sve zajedno, ovi snimci pokazuju šta nas čeka ako ne uspemo da smanjimo našu zavisnost od fosilnih goriva i počnemo da štitimo svet od klimatskih promena", rekao je on.

Dan nakon što je Iran pustio petoricu pritvorenih Amerikanaca, Bajden je Iran samo usputno pomenuo: jednom rečenicom o rešenosti Vašingtona da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje. On nije pomenuo niz drugih nerešenih pitanja, uključujući iransku prodaju dronova Rusiji, što je odraz napora Vašingtona i Teherana da smanje tenzije, ocenjuje komentator "Njujork tajmsa".

Bajden je takođe ocenio da je Grupa 20 postala "forum od vitalnog značaja" i pozdravio je članstvo Afričke unije u grupi. Mejnstrim mediji primećuju da je interesantno što je u govoru, Bajden prvo govorio o Afričkoj uniji pa tek onda o Ukrajini.

Zapravo, čitav Bajdenov govor u Generalnoj skupštini UN bio je posvećen zemljama u razvoju, naročito Globalnom jugu i pozivu da podele viziju sveta koji predvode SAD.

Inače, Bajden je jedini lider pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN koji prisustvuje Generalnoj skupštini UN. Lideri Kine, Rusije, Indije, Francuske i Velike Britanije odlučili su da preskoče skup.

image