Šojgu u Teheranu: Iranska vojska pokazala dronove i raketne sisteme (VIDEO)

Visoka dinamika sastanaka potvrđuje opšte raspoloženje za dalje jačanje strateškog partnerstva u sektoru odbrane i vojne saradnje, rekao je ruski ministar odbrane

Moskva i Teheran jačaju svoje strateško partnerstvo u sektoru odbrane, dok je saradnja podignuta na novi nivo, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Cilj nam je da sprovedemo čitav niz planiranih aktivnosti, uprkos protivljenju Sjedinjenih Država i njihovih zapadnih saveznika. Pritisak sankcija na Rusiju i Iran pokazuje njihovu beskorisnost, dok rusko-iranska saradnja dostiže novi nivo", kazao je Šojgu na sastanku sa iranskim ministrom odbrane Mohamedom Rezom Aštijanijem.

Šojgu je izrazio spremnost da se nastave dalje zajedničke akcije u oblasti jačanja stabilnosti i bezbednosti na Bliskom istoku.

"Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da se rusko-iranski dijalog posebno intenzivno razvija", naglasio je.

Prema njegovim rečima, to je u velikoj meri posledica poverenja koje se razvija između lidera Rusije i Irana.

"Visoka dinamika sastanaka potvrđuje opšte raspoloženje za dalje jačanje strateškog partnerstva u sektoru odbrane i vojne saradnje", naglasio je ruski ministar odbrane.

Ruski ministar odbrane posetio je izložbu Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), na kojoj su predstavljeni proizvodi iranskog vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Tokom obilaska, ruski ministar odbrane se upoznao sa raketnim oružjem, bespilotnim letelicama, kao i sistemima protivvazdušne odbrane iranske proizvodnje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su na izložbi naoružanja i vojne opreme IRGC-a u Teheranu predstavljena dostignuća iranske vazduhoplovne industrije, kao što su najnoviji modeli iranskih dronova, taktičkih raketnih sistema, balističkih raketa velikog i srednjeg dometa.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je juče u Teheran, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom posete, delegacija Ministarstva odbrane Rusije održaće niz pregovora sa vojnim vrhom Islamske Republike Iran", navodi se u saopštenju.

Kako navodi ministarstvo, poseta će "pomoći jačanju rusko-iranskih vojnih veza i postaće važna faza u razvoju saradnje dve zemlje".