Putin i Vang Ji: Tektonske promene u svetu, integrišemo ideje Rusije i Kine

Lider Rusije potvrdio je da će u oktobru posetiti Kinu

Predsednik Rusije Vladimir Putin osvrnuo se danas u razgovoru sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem u Sankt Peterburgu na novonastalu eskalaciju sukoba u Nagorno-Karabahu, nakon što je objavljeno da je, uz posredovanje ruskih mirotvoraca, postignut dogovor o prekidu vatre. 

"Ruski mirotvorci rade sve kako bi zaštitili civile. U konstantnom smo kontaktu sa Jerevanom, Stepanakertom i Bakuom. Nadamo se da možemo postići deeskalaciju i da situaciju preusmerimo ka miru", rekao je Putin.

Uz to, predsednik Rusije je istakao da se u centrima ruskih mirotvoraca za sada nalazi više od 2.000 civila, od kojih je više od hiljadu dece.

Predsednik je kazao da će o stanju u Ukrajini i na frontu, kao i o situaciju u Nagorno-Karabahu informisati Vang Jia tokom razgovora sa njim, a u okviru njegove trenutne posete Ruskoj Federaciji.

Vang Ji: Svet prolazi kroz tektonske promene, i RF i Kina žele mir

Šef kineske diplomatije je poručio da je na leđima Rusije i Kine veliki teret, da obe države, kao članice saveta bezbednosti UN-a, teže miru, da imaju veliku odgovornost i da Peking ima nameru da nastavi jačanje saradnje sa Moskvom. 

"Planiramo da nastavimo da štitimo zajedničke interese i da koordinišemo naše akcije. Svet trenutno prolazi kroz tektonske promene, proces formiranja multipolarnog sveta je u toku, a primećujemo da raste trend antiglobalizacije", dodao je Vang Ji. 

Putin u oktobru u Kini

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je u razgovoru sa šefom kineske diplomatije da će u oktobru otputovati u Kinu na poziv kineskog lidera Si Đinpinga i da će učestvovati na forumu "Jedan pojas, jedan put".

"Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv kineskog lidera da posetim Kinu, posebno ako se ima u vidu da ova poseta u potpunosti odgovara našim interesima. Planiramo da integrišemo naše ideje i ideje kineskih prijatelja u okviru inicijative 'Jedan pojas, jedan put', a sve to kako bismo pomogli stvaranje jednog velikog evroazijskog prostora. Na tome sa kineskim kolegama radimo sinhronizovano", poručio je predsednik Rusije.

Inicijativa "Jedan pojas, jedan put" pokrenuta je 2013. godine, i to sa ciljem da Kina izađe na tržište Evrope, Afrike, Bliskog istoka i Centralne Azije. Simbolično, ova inicijativa predstavlja obnovu nekadašnjeg "Puta svile". Osim toga, "Jedan pojas, jedan put" pretpostavlja i aktiviranje velikog broja međunarodnih trgovinskih sporazuma, u kojem učestvuje veliki broj zemalja. Do sada, inicijativi se pridružilo više od 150 država sveta i međunarodnih organizacija. 

Komentarišući saradnju Rusije i Kine, Putin je još dodao da trgovinska saradnja Moskve i Pekinga može da dostigne 200 milijardi dolara, a da je za prvih sedam meseci ove godine njena vrednost iznosila 120 milijardi dolara. Ipak, dodaje, kineski zvanični podaci pokazuju da je vrednost saradnje procenjena na više od 120 milijardi dolara.

Tokom razgovora sa Vang Jiem, Putin je kineskom kolegi poželeo dobrodošlicu, kao i to da se dobro upozna sa svim lepotama Sankt Peterburga. Dodao je da očekuje da će razgovor i razmena mišljenja sa istaknutim kineskim diplomatom biti veoma korisna. 

Putin je podsetio i da je prošla poseta kineskog lidera Rusiji u martu ove godine bio jedan bitan i uspešan događaj. Kao potvrda za to, kako je rekao, najbolje služe rezultati saradnje, pre svega u sferi ekonomije i trgovine, ali i u humanitarnoj sferi. Saradnja, kako je istakao, je ojačana od poslednje posete Si Đinpinga Rusiji, a njome je široj javnosti poslata i određena poruka, budući da je to bila prva poseta lidera Kine, nakon što je on ponovo izabran na tu funkciju.