Rusija

Zaharova o Poljskoj i padu Ukrajine: Oko nečega se i mi složismo

Usled zaoštravanja odnosa Varšave i Kijeva, Moskva poručuje da se nikada nije više slagala sa nečim kao sa izjavom predsednika Poljske o tome da režim u Kijevu danas liči na davljenika
Zaharova o Poljskoj i padu Ukrajine: Oko nečega se i mi složismowww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je nedavno da bi kijevski režim opisao nešto slično kao davljenik, koji se bori za život, podsetila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova RF Marija Zaharova, dodajući da se nikada do sada ona nije više slagala sa njim, nego što je trenutno slučaj oko ovog pitanja.

"Sve je baš tako", kaže ona, ali, kako dodaje, tu "fali jedan jako važan detalj".

"Padu Ukrajine 'na dno' između ostalog doprinela je i zvanična Varšava, koja je redovno učestvovala u promeni režima u toj zemlji. A kako ukrajinski komšija ne bi isplivao na površinu, čitav NATO, uključujući i samilosne poljske vlasti, vezuju mu teret za noge: granate, dronove, tenkove...", podseća Zaharova.

Portparolka još ističe da sa takvim "spasiocima" Ukrajini ne može biti lako, ali, kako kaže,"pravila igre trebalo je saznati na obali". 

Predsednik Poljske, podsetimo, izjavio je ne samo da vlasti u Kijevu liče na čoveka koji se davi, već i da takav čovek može biti opasan, jer "vas može vući na dno". 

Davljenik "može jednostavno potopiti spasioca", rekao je Duda. 

Podsetimo, odnosi Varšave i Kijeva u poslednje vreme su se zahuktali, a jedan od glavnih razloga je taj što je Poljska jedna od nekoliko evropskih država, koje su odlučile da isključivo idu za svojim nacionalnim interesima i da ne pokleknu pritiscima saveznika, te da tako ponovo donesu odluku, kojom se zabranjuje uvoz ukrajinskih žitarica. 

image