Ruski senator: Gušenje ruskih medija i progon novinara počeli još 2013. godine

Nije tačno da se situacija zakomplikovala nakon početka Specijalne vojne operacije, progon je počeo još pre deset godina, izjavio je Aleksej Puškov

Gušenje ruskih medija i progon novinara po profesionalnoj osnovi započeti su još pre Specijalne vojne operacije (SVO), u periodu od 2013. do 2014. godine, izjavio je senator Ruske Federacije Aleksej Puškov, prenose "RIA Novosti".

"Kada kažu da se situacija zakomplikovala nakon početka SVO, to nije tačno. Gušenje ruskih medija i progon novinara koji su sarađivali sa ruskim medijima ili novinarima koji rade u inostranstvu, praktično na profesionalnoj osnovi, počeli su još 2013-2014 godine", kazao je Puškov na forumu "Cela Rusija-2023".

Kako je naglasio, pogotovo je on dobro upoznat sa tim, jer je u to vreme predvodio rusku delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

"Stalno smo pokušavali da skrenemo pažnju Savetu Evrope, u kojem smo u potpunosti učestvovali, na kršenje prava novinara u Ukrajini, Moldaviji i baltičkim državama. U Moldaviji je već tada počelo gušenje ruskih televizijskih kanala", podsetio je.

U Sočiju je otvoren 27. forum savremenog novinarstva "Cela Rusija-2023", na kome učestvuju novinari iz ruskih regiona. 

Predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov rekao je da je forum ove godine privukao više od 1.000 učesnika. 

Solovjov je takođe istakao da se format događaja menja i postaje "poslovniji".