Ruske sveštenoslužitelje isteruju iz Bugarske; Moskva: Bugari nastavljaju da ruše naše odnose

Odgovornost za rastuću degradaciju bilateralnih odnosa u potpunosti je na Sofiji, podvlači ruska ambasada u Sofiji

Bugarske vlasti donele su "grube mere" kada su odlučile da proteraju iz zemlje nastojnika podvorja Ruske pravoslavne crkve u Sofiji, arhimandrita Vasijana i dva služitelja Hrama Svetog Nikolaja Mirlikijskog, saopštila je danas ambasada Rusije u Bugarskoj. 

Moskva je "zbunjena" ovom odlukom, ali, dodaje, da je "očigledno da je sadašnje rukovodstvo Bugarske postavilo sebi zadatak da razruši ne samo društveno-političke i kulturno-humanitarne veze naših država, već i da rastrgne odnose sestrinske Ruske i Bugarske pravoslavne crkve, da nahuška ruski i bugarski narod jedan protiv drugog". 

U tom kontekstu, ambasada još poručuje da je posebno značajno to što je odluka doneta baš danas, na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, koji je velika svetinja za pravoslavne Ruse.

"Ističemo da je odgovornost za rastuću degradaciju bilateralnih odnosa u potpunosti na Bugarskoj", zaključuje rusko diplomatsko predstavništvo u Sofiji. 

Ranije tokom dana, ambasada Rusije u Bugarskoj je, u razgovoru sa novinarima TASS-a, objasnila da se Sofija odlučila na ovaj korak zbog "pretnje po nacionalnu bezbednost", koju navodno predstavljaju pomenuta lica. 

Nakon donošenja odluke, vlasti su odvezle sveštenoslužitelje do njihovih domova, kako bi počeli sa pakovanjem. Osumnjičeni će napustiti teritoriju Bugarske u naredna 24 sata, a u tom cilju, iz Sofije će prvo biti prebačeni na granicu sa Srbijom. 

Arhimandritu Vasijanu takođe je nedavno zabranjen i ulazak u Makedoniju. Bugarski mediji nešto ranije ovog meseca pisali su da je pomenuti sveštenoslužitelj više puta posećivao Severnu Makedoniju kako bi se, kako oni tvrde, bavio obaveštajnim aktivnostima za Rusiju sa ciljem izazivanja raskola u makedonskoj crkvi. 

Zaharova: Odluka Sofije da protera sveštenike RPC - neprijateljski čin

Moskva je ogorčena činjenicom onoga što se dogodilo i ova situacija još jednom dokazuje da je sadašnje rukovodstvo Bugarske krenulo putem uništavanja ne samo političkih kontakata među državama, već i kulturnih i humanitarnih veza između naših naroda, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, cilj bugarskih vlasti je da prekinu odnose između Ruske i Bugarske pravoslavne crkve, kao i veze između ruskog i bugarskog naroda.

"Još jednom naglašavamo da odgovornost za brzu degradaciju bilateralnih veza između Rusije i Bugarske u potpunosti leži na bugarskoj strani", ističe Zaharova.