Rusija

Ko mari za sankcije: Poljska više nego utrostručila uvoz ruskog đubriva

Uvoz je porastao na 20,2 miliona dolara, a Poljska nije jedina evropska zemlja koja ne može bez ruskog đubriva
Ko mari za sankcije: Poljska više nego utrostručila uvoz ruskog đubrivawww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Poljska je u julu povećala kupovinu ruskog đubriva za 3,3 puta, na 20,2 miliona dolara, pokazala je analiza statistike RIA Novosti.

Dakle, ako je u julu prošle godine poljski biznis pazario đubrivo iz Rusije za samo 6,2 miliona dolara, to poslovanje je ove godine već dostiglo vrednost 20,2 miliona dolara. 

Zbog toga su ruske kompanije zauzele drugo mesto među dobavljačima ovih proizvoda u Poljskoj, iako su u istom periodu 2022. godine bile tek šeste na rang listi.

Lider u isporuci đubriva Poljskoj u julu bila je Nemačka , koja ju je snabdela ovom vrstom robe u vrednosti od 22,6 miliona dolara. Litvanija je na trećem mestu sa (13,5 miliona dolara). Prvih pet kompletiraju Finska (8,3 miliona dolara) i Holandija (8,1 milion dolara).

Poljska je počela naglo da smanjuje kupovinu ruskih đubriva u aprilu prošle godine, tako da je za samo mesec dana uvoz smanjen za 21 put, ali je već u junu uvoz ponovo počeo da raste.

Ova istočnoevropska zemlja je krajem godine kupila đubrivo od Rusije za 225,1 milion dolara, u poređenju sa 360 miliona dolara u 2021.

Istovremeno, tokom sedam meseci 2023. godine, Poljska je uvezla iz Rusije đubriva u vrednosti od 97,6 miliona dolara – za četvrtinu manje nego u istom periodu 2022. godine.

Rusko đubrivo inače nije na dugačkoj listi EU sankcija, pa je tako prošlogodišnji uvoz u čitavoj EU bio je vredan 2,6 milijardi evra, odnosno 40 odsto više nego 2021. budući da je smanjenje isporuka nadoknađeno rastom cena đubriva. Potaša iz Rusije je strogo ograničena ili zabranjena u EU, ali druge vrste đubriva slobodno se uvoze.

image