Sve je u redu, samo "patimo" zbog izolacije: Kako je Zapad Rusiju "izopštio" od sveta

Ruski Ministar spoljnih poslova našalio se o pokušajima Zapada da izoluje Kremlj, pa se tokom boravka u Njujorku sastao sa dvadesetak stranih predstavnika

Rezultati propagandnog rata koji Zapad vodi protiv Rusije ne bi li je gurnuo u izolaciju i od jedne od najvećih civilizacija napravio "pariju", odnosno izopštenika iz međunarodnih odnosa – postali su potpuno očigledni tokom zasedanja Ujedinjenih Nacija u Ukrajini.

Rusija je toliko "izopštena" od sveta da se na to "požalio" čak i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji je, inače, u tri dana boravka u Njujorku bio toliko odbačen od sveta da je imao sastanke sa dvadesetak delegacija zemalja iz različitih delova planete.

"Sve je u redu, samo 'patimo' zbog izolacije", u šali je odgovorio Lavrov na pitanje "kako ste" na početku sastanka sa generalnim sekretarom Lige arapskih država.

Jer, izolacija u koju je Rusija gurnuta je takva da Lavrov ovih dana nije znao kud će pre. U pretrpanom rasporedu ruskog ministra spoljnih poslova našlo se mesta za sastanak sa kolegama iz Jordana, razgovor sa predstavnikom Hondurasa, šefom IAEA Rafaelom Grosijem, susret sa delegacijom Kube, Brazila…

"Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Bolivarske republike Venecuele protekao je u tradicionalno prijateljskoj atmosferi, potvrđena je podudarnost pristupa Rusije i Venecuele aktuelnim svetskim problemima i izneti su planovi za produbljivanje spoljnopolitičke koordinacije, posebno u okviru Grupe prijatelja za odbranu Povelje UN. Ministri su konstatovali dinamičan razvoj bilateralnih odnosa u skladu sa strateškim partnerstvom, dogovorili korake za njihovo sveobuhvatno jačanje sa akcentom na produbljivanje političkog dijaloga, izgradnju trgovinskih, investicionih, naučnih i tehničkih veza, širenje kulturne i humanitarne razmene i unapređenje pravnog okvira", izvestilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova nakon sastanka sa venecuelanskim zvaničnikom.

Rekoše, jačanje odnosa? Pa, kako to? Zar nije Zapad tražio da Rusiju svi odbace?

No, željama Zapada da prekinu saradnju s Kremljom nisu se povinovali ni predsedavajući Upravnog saveta Jemena, kao ni ministar spoljnih poslova Arapske Republike Egipat Sameh Šukri.

"Razmotrena su pitanja daljeg razvoja tradicionalno prijateljskih rusko-egipatskih odnosa. Potvrđen je obostrani interes za proširenje višestrane bilateralne saradnje u skladu sa međudržavnim sporazumom o sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj saradnji, koji je potpisan u Sočiju u oktobru 2018. godine", saopštilo je rusko ministarstvo nakon sastanka sa Šukrijem.

Lavrovljev pretrpani raspored pokazao je da je Rusija "uspešno" izolovana i kada je reč o Burkini Faso, Pakistanu, Tajlandu pa i Saudijskoj Arabiji, inače tradicionalnom partneru perjanice antiruskog sankcionisanja – Americi. Kako izgleda ta "izolacija" svedoči upravo to što je na svakom od ovih sastanaka tema bila čvršća bilateralna saradnja u različitim oblastima.

Dok zapadnoafričke zemlje ovih dana okreću leđa bivšim kolonijalnim gospodarima iz Zapadne Evrope, unapređuju odnose sa Rusima. Tako je Lavrov, tokom boravka u Njujorku, održao i uspešan sastanak sa kolegom iz Malija. Pričalo se o jačanju tradicionalnih odnosa dve države, ali i o situaciji u regionu Sahara-Sahel, između ostalog i nedavnim događajima u Nigeru.

Slične teme bile su u fokusu i tokom susreta sa predstavnicima Arapske lige, gde se pričalo o zajedničkoj akciji u rešavanju kriznih situacija na Bliskom istoku i severnoj Africi i jačanja bezbednosti i stabilnosti u regionu. Potvrđeni su i planovi da se održi ranije dogovorena šesta ministarska sednica Rusko-arapskog foruma saradnje.

Da je Rusija partner od poverenja u kriznim periodima pokazao je i Sudan. Tamošnji predsedavajući Vrhovnog (suverenog) saveta Republike sa Lavrovom je, između ostalog, pričao o sukobima između jedinica regularne vojske i Snaga za brzo reagovanje.

Koliko je Rusija izolovana pokazuje i to što je uvek rado viđen član u najznačajnijim međunarodnim organizacijama.

Na primer, ova država je stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom, saznalo se na koje sve načine Zapad pokušava da "obuzda" Moskvu i preseče njene veze sa svetom.

"Ministar je skrenuo pažnju generalnog sekretara na kontinuirano kršenje obaveza SAD prema Sporazumu o sedištu UN iz 1947. konstantnim odbijanjem da izdaju vize diplomatama iz Rusije i niza drugih zemalja za učešće u događajima UN", saopštilo je Lavrovljevo ministarstvo.

Jasno je da Amerikanci ne žele da vide ruske predstavnike na značajnim skupovima, ali je isto tako jasno da planeta sve manje haje za želje Vašingtona.

Organizacija BRIKS, koja je nedavno primila šest novih članica ozbiljno preti da ugrozi hegemoniju Zapada, a Rusija je među njenim predvodnicima. U Njujorku je, tako, na marginama zasedanja UN, održan i sastanak ove međunarodne grupacije.

"Sve više država u Aziji, Africi, Latinskoj Americi jača svoje ekonomske pozicije, pokazujući želju i spremnost da brane suverene nacionalne interese i utiču na globalne procese. Vidimo kako se ubrzava nepovratno uspostavljanje pravednijeg, policentričnog svetskog poretka. Jednopolarni svetski poredak postaje prošlost. Uveren sam da će se u sadašnjim uslovima uloga BRIKS-a u rešavanju globalnih problema samo povećavati. Štaviše, naše udruženje ostaje primer istinske jednake i nediskriminatorne multipolarnosti za svetsku zajednicu", poručio je Lavrov na tom skupu.

Sve je značajniji i ŠOS, odnosno Šangajska organizacija za saradnju, a Rusija je i tu nezaobilazna.

Na sastanku ove grupe, kome je takođe prisustvovao ruski ministar, potvrđeno je da članice imaju podudaran stav o zajedničkoj borbi protiv bezbednosnih izazova i pretnji, u interesu obezbeđenja stabilnosti i održivog razvoja u regionu ŠOS. Plan je, kako kažu, da se poveća saradnja ŠOS i UN, kao i drugih multilateralnih udruženja, ali i da same zemlje članice razviju tešnja partnerstva.

Lavrov je u Njujorku učestvovao i na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja učesnica Konferencije o interakciji, ali i na sastanku šefova spoljnih poslova država članica ODKB.

Sve u duhu zapadne želje da Moskvu ostavi bez prijatelja.

Pokušaji Zapada da Rusiju izbriše iz geopolitičke slike najuticajnijih zemalja sveta, pokazali su se zasad isključivo kontraproduktivnim.

Ne samo da dve trećine sveta nije ni uvelo antiruske sanckije, već je Amerika uspela da izazivanjem krize Rusiju dodatno zbliži sa drugim svojim strateškim neprijateljem - Kinom. Jača uticaj Rusije i u Africi, pa je tako Kremlj krajem jula bio domaćin foruma za izgradnju dubljih odnosa sa afričkim državama, od kojih je 48 poslalo delegacije na događaj, odbacujući pritisak sa Zapada.

"Nastavićemo da izolujemo Rusiju na međunarodnoj sceni, kao i da uvodimo restriktivne mere protiv ruske privrede. Mi smo spremni da pojačamo pritisak, kao i da uvedemo sankcije trećim državama koje vojno pomažu Rusiju – Iranu i Belorusiji", pretio je nedavno šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Zapad je doživeo potpuni fijasko u svojim pokušajima da izoluje Rusiju, ukazao je nedavno i sam Lavrov.

"Države svetske većine, u kojima živi oko 85 odsto svetske populacije, ne žele da 'vade kestenje iz vatre' za nekadašnje kolonijalne matične zemlje", istakao je ruski ministar.

Bez obzira na sve pritiske, međutim, jasno je da svet nije raspoložen da okrene leđa jednoj od najvećih sila na planeti. Pokušaj Zapada da ubije ruski uticaj, zasad je samo – pucanj u nogu. Rusija je izolovana od sveta - samo u Lavrovljevim doskočicama.