Šef azerbejdžanske diplomatije preneo izvinjenje Lavrovu zbog pogibije ruskih mirovnjaka

Ministri spoljnih poslova dveju država su se sastali na marginama sednice Generalne skupštine UN

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov je na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom na marginama sednice Generalne skupštine UN preneo izvinjenje Moskvi zbog pogibije pripadnika ruskih mirovnih snaga, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

"Sastanak ministra Sergeja Lavrova sa šefom azerbejdžanske diplomatije u UN počeo je rečima izvinjenja zvaničnog Bakua u vezi sa smrću pripadnika ruskih mirovnih snaga", rekla je Zaharova.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo "antiterorističu operaciju" lokalne prirode za obnavljanje ustavnog poretka. Jerevan je ovo okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Nagorno-Karabahu nema jermenskih jedinica.

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre, među uslovima primirja posebno je istaknuto razoružanje jermenskih snaga i povlačenje teške tehnike iz regiona.

U azerbejdžanskom gradu Jevlahu, 100 kilometara severoistočno od Stepanakerta, 21. septembra održan je sastanak predstavnika karabaških Jermena sa delegacijom Azerbejdžana posvećen integraciji regiona u republiku.

Administracija azerbejdžanskog predsednika istakla je juče da su pregovori Bakua i karabaških Jermena protekli u pozitivnoj atmosferi, razgovaralo se o reintegraciji Jermena u Nagorno-Karabahu i obnavljanju infrastrukture.