Predsednik krimskog parlamenta: Strategija ukrajinske ofanzive propala

Zapad sada razvija novu strategiju, jer se prethodna pokazala kao neuspešna, kaže Vladimir Konstantinov

Strategija prema kojoj je Ukrajina navodno trebalo da poboljša svoju poziciju na frontu kao deo dugonajavljivane "kontraofanzive" nije uspela, ocenio je danas za "RIA Novosti" Vladimir Konstantinov, predsednik parlamenta Krima.

"Mislim da svi već razumeju da u okviru ove strategije neće biti nekakvog vidljivog uspeha, koji bi oni mogli da proglase za pobedu. To je za njih loša priča", rekao je Konstantinov.

Prema njegovim rečima, zbog dosadašnjeg neuspeha saveznici Zelenskog sada preispituju novonastalu situaciju i kuju planove za nove akcije. Takođe, on dodaje da za sada Zapad nije osmislio novu strategiju, te je u tom smislu nastupila neka vrsta pauze. 

Situacija na frontu ne ide u korist Ukrajine, ocenjuje ruska strana. Prema rečima predsednika RF Vladimira Putina, broj ukrajinskih žrtava prevazilazi broj ruskih, a ukrajinske jedinice nisu uspele da naprave značajan napredak ni na jednom delu fronta.

Ukrajinska strana javno je priznala da je u direktnoj zavisnosti od Zapada, a jedna od poslednjih takvih izjava došla je ovih dana, kada je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine poručio da Kijev nema plan B, ukoliko SAD odluče da zaustave vojnu pomoć Ukrajini. 

Za to vreme, ruski proizvodni kapaciteti nastavljaju da rastu. Vojno-industrijski objekti rade 24 časa kako bi država mogla da proizvede svo neophodno oružje i vojnu tehniku, a radi se i na razvoju novog oružja.