Rusija

Ministarstvo odbrane Rusije: Uništen "leopard" pun pripadnika Bundesvera

Ruske snage uništile deo zaliha krstarećih raketa i oružja sa osiromašenim uranijumom
Ministarstvo odbrane Rusije: Uništen "leopard" pun pripadnika Bundesverawww.globallookpress.com © AP Photo/Alex Babenko

Tenk "leopard" pun vojnika Oružanih snaga Nemačke, odnosno, Bundesvera uništen je ovih dana u zoni Specijalne vojne operacije, otkrio je za "RIA Novosti" anonimni komandant obaveštajne jedinice ruske vojske, čiji je nadimak "Legenda". 

Kako je objasnio, ruske snage primetile su, a zatim i napale pomenuti tenk. Kada su mu prišle, ruski vojnici videli su da su svi koji su bili u njemu poginuli, a da je ostao samo jedan vojnik, vozač, za kojeg se ispostavilo da je Nemac. On ih je zamolio da ga ostave u životu i tom prilikom otkrio da i on, a i svi koji su bili u tenku, nisu plaćenici, već vojnici zvaničnih Oružanih snaga Nemačke i da svi dolaze iz iste čete. 

Nešto kasnije, zbog zadobijenih rana, Nemac je poginuo, a pred smrt je izrazio žaljenje što se uputio na front, jer ima ženu i dete koje jako voli. 

U međuvremenu, o stanju na frontu tokom poslednjih sedam dana oglasilo se i rusko Ministarstvo odbrane. 

Kako je navedeno, u periodu od 17. do 23. septembra ruske snage izvele su ukupno 12 grupnih napada na ključne objekte Oružanih snaga Ukrajine.

Meta su bili objekti u kojima se vrši popravka ukrajinske avijacije i oklopnih vozila, objekti za preradu nafte, skladišta municije i visoko preciznog oružja, kao i skladišta oružja strane proizvodnje, ali i obaveštajni centri ukrajinske vojske i objekti u kojima se vršila priprema budućih ukrajinskih diverzanata. Gađani su i objekti u kojima su bili smešteni strani plaćenici. 

Kao rezultat preciznih napada, naneta je značajna šteta jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje su aktivne u pravcu Zaporožja i Hersona. Umanjen je njihov kapacitet za popravku vojne tehnike, uništene su zalihe krstarećih raketa i oružja sa osiromašenim uranijumom, kao i lanseri višecevnih raketnih sistema i protivvazdušnih raketnih sistema koje je Zapad dao Ukrajini.

Kako dalje navodi rusko Ministarstvo odbrane, tokom poslednjih sedam dana uništeno je ukupno 257 ukrajinskih dronova, od kojih je 37 bilo poslato na Krim. 

Ovo poluostrvo, ukrajinske snage za isti period gađale su i krstarećim raketama. 

U svim pravcima na frontu, likvidirano je više od 4.000 ukrajinskih vojnika, navodi se u poslednjem kratkom izveštaju ruskog ministarstva. 

image