Amerika planira da neutrališe nuklearno oružje Rusije? Prave posebne sisteme

Ruski vojni magazin piše da je teorija odvraćanja u Americi i zemljama NATO-a zamenjena teorijom preventivnih silnih dejstava

Sjedinjene Američke Države razvijaju sredstva za neutralizaciju ruskog nuklearnog oružja koje će, kako je planirano, moći da pogodi značajan deo arsenala pre nego što se njihovo rukovodstvo odluči na uzvratni udar, navodi se u magazinu "Vojna misao" koji izdaje Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako bi zadržali svetsko liderstvo SAD pokušavaju da sprovedu niz mera za obuzdavanje Rusije kako nuklearnim tako i strateškim nenuklearnim oružjem. Štaviše, primećuju autori, teorija odvraćanja u SAD i zemljama NATO-a zamenjena je teorijom preventivnih silnih dejstava.

"Amerika pokušava da nabavi strateško nenuklearno oružje sa kratkim vremenom dometa i koje formalno nije podložno bilo kakvim bilateralnim ili međunarodnim ograničenjima, čija je upotreba moguća za izvođenje strateških ofanzivnih misija koje obezbeđuju uništenje značajnog broja ruskih nuklearnih snaga pre nego što vrhovni komandant Oružanih snaga Ruske Federacije donese odluku da izvrši uzvratni udar", navodi se u članku.

Dodaje se i da "ovo može imati izuzetno negativan uticaj na nacionalnu bezbednost Ruske Federacije i da će zahtevati od njenog političkog rukovodstva da se aktivno suprotstavi novonastalim pretnjama".

Dugoročni planovi Vašingtona, prema autorima članka, uključuju stvaranje strateških visokoefikasnih sistema vatrenog naoružanja koji rade na principu izviđačkog udarnog kompleksa, naoružanja usmerene energije i drugih naprednih sistema.

U budućnosti, u SAD bi trebalo da se pojavi određena srednja struktura, opremljena postojećim sredstvima, kinetičkog i nekinetičkog, globalnog i regionalnog, kao i nuklearnog uticaja.

U septembru je Vladimir Putin rekao da je "Zapad prešao svaku liniju u svojoj antiruskoj politici, kao i stalnim pretnjama Rusiji".

Prema njegovim rečima, "Zapad je koristio nuklearnu ucenu, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Moskve i podsetio da je Rusija superiornija po nizu komponenti u odnosu na stranu vojnu opremu.

"Upozoravam one koji pokušavaju da ucene nuklearnim oružjem da bi ruža vetrova mogla da se okrene u njihovom pravcu", poručio je Putin.